Topp 1280x377 Hafjell
Topp 1280x377 Orkide
Topp 1280x377 Montana
Topp 1280x377 Thailand
Topp 1280x377 Burma
Topp 1280x377 Kenya[1]
Topp 1280x377 Aruba Small
Topp 1280x377 Tanzania
Topp 1280x377 Hong Kong
2011-11-25 Long neck 2

Allerede som 15-åringer får jentene ringer om halsen

I grenseområdet mellom Burma og Thailand bor Kayan-folket. Disse har den merkelige tradisjonen at kvinner lever med messingringer rundt halsen. Allerede i 5-årsalderen får småjenter de første ringene. Hvert tredje år legges det på nye, og kvinnene bærer disse gjennom hele livet. Resultatet er at det ser ut til at de får en ekstrem lang hals. Får de det? Og hvordan har denne tradisjonen oppstått?


Kayan-folket er en undergruppe av de mer kjente Karen-folket. I Burma kaller de seg Paduang, mens helt nord i Thailand – i provinsen Mae Hong Son kaller de seg for Kayan.

På slutten av 1980-tallet flyktet mange fra Burma til Thailand, på grunn av store konflikter med militærregimet som herjet i Burma, det dom nå heter Myanmar, på den tiden.

Kvinnene identifiserer seg med sin underlige form for påkledning, og er kjent langt utenfor landets grenser for sine mange og tunge halsringer, eller rettere sagt en lang tykk messingtrå som er kveilet rundt halsen. Mange av kvinnene livnærer seg med å vise seg frem for turister og å selge håndverksprodukter.

Etter hvert som det blir flere ringer, øker vekten av messing og skyver kragebeinet ned og komprimerer brystkassen. I motsetning til det mange tror, er halsen faktisk ikke forlenget, men det gir en illusjonen av at den er strukket fordi kragebenet er deformert.

Mange ideer om hvorfor denne skikken har oppstått er lagt frem og antropologer som gjentatte ganger har forsøkt å finne ut hvorfor. En av teoriene er at ringene beskytter kvinnene fra å bli slaver hos andre stammer, rett og slett at de er mindre attraktive. I kontrast til dette er en annen teori at messingringene gjør kvinnene mer seksuelt attraktive. Det er også foreslått at spolene gjør at kvinnene får en likhet med en drage.

Drager er en viktig figur hos Kayan-folkets folketro. Den tradisjonelle religion hos Kayan-folket kalles Kan Khwan, og denne har vært praktisert siden folk migrerte fra Mongolia i løpet av bronsealderen. I denne troen ligger at Kayan-folket er et resultat av en union mellom en kvinnelig drage og en hybrid av menneske og engel.

 

Den mest ekstreme teorien ligger i deres egen folketro; at en gang for lenge siden ble kvinner og barn ofte angrepet av tigre som det var mye av i disse traktene. Tigrene angrep ved å bite i hals eller nakke, og dermed ville man beskytte barn og kvinner mot tigerangrep.

Det er også teorier om at opprinnelig var ringene laget av gull, men at prisen på det edle metallet etter hvert ble for høy og dermed gikk man over til messing.

Når Kayan-kvinner blir spurt om disse teoriene, så benektes ikke noe. Men aller viktigst er at å bære de tunge ringene er en kulturell identitet, og at det er et skjønnhetsideal.

Å bytte ringer, det vil si å øke antallet, er en omfattende prosedyre. Og ikke helt ufarlig. Etter hvert som kvinnene blir voksne og eldre, og avstand mellom krageben og hode øker, samtidig som nakkemusklene svekkes, er det direkte farlig å slutte med en slik støtte for hodet. Godt voksne kvinner er dermed ”dømt” til å leve med sine halsringer.

De senere årene har mange yngre kvinner sluttet å bære ringene, begynt og studere og integrert seg i et moderne samfunn.

Kvinnene som kalles "Long Neck" lever i små landsbyer nord i Thailand og er i dag turistmål. De lever i stor grad av å selge håndverksprodukter som produserer på stedet.

Tekst og alle foto: Reisejournalist/Per Henriksen

2011-11-25 Long neck 3.jpg

 

2011-11-25 Long neck Hoved.jpg

 

2011-11-25 Long neck 4.jpg

 

Tips en venn Tips en venn