RJ Topp Orangutan
RJ Topp Vannplanter
RJ Topp U-bein 3
RJ Topp Tempel 3
RJ Topp Sjakal 3
RJ Jakarta kuntgalleri 3
PERR} {Ouan

Dyr i Serengeti hardt presset

Større buffersoner rundt nasjonalparkene i Tanzania må på plass for å roe ned konfliktene mellom mennesker og ville dyr.

Tanzania er landet som har bortimot verdens raskeste befolkningsvekst. Selv om landet foreløpig ikke er tett befolket, forventes det økende konflikter mellom mennesker og andre dyrearter når presset på landområdene blir større. I buffersonene ved parken er menneskelig aktivitet bare tillatt dersom dette gir fordeler både til den økologiske balansen og lokalsamfunnene, skriver forskningsmagasinet Gemini.no.

Bønder som bor nær nasjonalparken Serengeti får både opplæring og kompensasjon på hvordan de skal ta vare på dyrelivet i området.

– Bøndene får kompensasjon i form av investeringer, for eksempel i skoler og brønner. 25 prosent av inntektene fra nasjonalparkene skal føres tilbake til lokalsamfunnet. Lokale myndigheter skal fordele pengene blant folk, forteller Angela Mwakatobe som nylig tok doktorgraden ved Institutt for biologi ved NTNU. Hun har studert de forskjellige landsbyene som ligger i ulik avstand til nasjonalparken Serengeti i Tanzania.

Konfliktene er av fire ulike hovedtyper:

– Angrep på husdyr, plyndring av avlinger, sykdommer og jakt på ville dyr for såkalt «bushmeat», mat fra ville dyr, oppsummerer Mwakatobe.

Væpnet vakthold

Angrep på husdyr og plyndring av avlinger er blitt vanligere jo nærmere landsbyene ligger nasjonalparken, så her kreves det væpnet vakthold.  For bønder som bor lengre unna holder de husdyrene i innhegninger, eller så har de hunder som passer på både dyr og avlinger.

Primater, altså aper, sees på som den verste plagen og de som ødelegger mest. I dette tilfellet gjelder det olivenbavianer og marekatter, men også andre aper. Deretter kommer elefanter. Primater, her marekatter, regnes som de største plageåndene blant bønder nær nasjonalparken Serengeti.

– Elefanter er bare et problem nær parken, sier Mwakatobe.

Les hele artikkelen på Gemini.no

Tekst: Yvette-Marie Solem.  Foto: Per Henriksen
Tips en venn