RJ Topp Orangutan
RJ Topp Vannplanter
RJ Topp U-bein 3
RJ Topp Tempel 3
RJ Topp Sjakal 3
RJ Jakarta kuntgalleri 3
Burma Om Burma forside

Fakta og historie om Burma



Burma - Myanmar
Myanmar er det offisielle navnet på det som også er kjent som Burma, et navn som britene innførte. Burmesiske myndigheter erstattet den britiske betegnelsen i 1989, og i 1990 ble de nordiske landene enige om å godkjenne navnet Myanmar. GoAsia.no bruker navnet Burma, fordi det er dette som mest benyttes i norsk dagligtale.

Burma har svært mange ulike folkegrupper og er et av de mest mangfoldige landene i Sørøst-Asia. Etniske grupper i prosenttall utgjør burmesere 68. Resten av befolkningen tilhører nasjonale minoriteter og stammefolk. Offisielt har Burma 135 etniske grupper, hvorav de største gruppene er shan 9 prosent, karen 7, rakhine 4, kinesere 3, indere 2, mon 2 og andre 5 prosent.

135 forskjellige etniske grupper bor innenfor Burmas grenser, de fleste med hvert sitt språk og kultur.

Den største folkegruppen shan bor i dalførene i øst. Den nest største minoriteten er karenfolket som holder til dels i Irrawaddys delta sørvest for hovedstaden Yangoon, og dels i fjellene mot Thailand i øst. Arkaneserne bor ved kyststripen i vest mot grensen til Bangladesh. Andre viktige folkegrupper er chin på grensen mot India, kachin og naga i fjellene lengst i nord, karrenni rett nord for karenfolkets område langs den thailandske grensen og mon langs kysten lengst ned i sørøst.

Burmesisk er det offisielle språket, men de fleste ulike minoritetsgruppene har sine minoritetsspråk og disse er svært forskjellig fra burmesisk.

Burma er et sterkt buddhistisk land, og buddhister er den aller største religiøse gruppen og utgjør 89 prosent, kristne og muslimer 4 prosent hver, animister 1 prosent og andre/uspesifisert grupper ca 2 prosent.

Inngangen til det Gylde Munkekloster hvor det står 729 steintavler som utgjør buddhistenes "bibel" - Tripitakaen.

Fødselsdato er ikke så viktig for mange burmesere. Til gjengjeld er ukedagen man er født på vesentlig. Således sier navnetradisjonen at første stavelse i fornavnet må velges etter den dagen man er født. Burmesere flest har ikke etternavn, man skiller mellom personer med samme fornavn ved å bruke ulike kallenavn. Enkelte personlige egenskaper kan også forklares gjennom fødselsdagen. Det er dermed ikke merkelig om et lørdagsbarn skulle få en uvanlig livsskjebne. Lørdagsbarna er nemlig usedvanlig sterke personligheter.

Det burmesiske smilet er ofte et tegn på et varmt vennskap. Det kan også dekke over forlegenhet. For burmesere er det viktig å ikke tape ansikt eller stille andre i forlegenhet, og på den måten bidra til tap av ansikt. Dette er knyttet til en følelse av ekstrem sjenanse eller blygsel. Dette kaller burmesere ”Anadhe”. ”Anadhe” tilsier at man skal være svært forsiktig med å legge byrder på andre og være til bryderi. En burmeser kan strekke seg langt for å leve opp til en forespørsel, og et ja på en henvendelse betyr ikke alltid ja – å si nei kan være svært vanskelig for mange og en kilde til anadhe.

Å unngå konflikter er en del av burmesernes kultur og denne handler ikke om et kroppspråk preget av de store faktene, hevede røster eller skarpe stemmer. Idealet er den kontrollerte adferden preget av indre ro som Buddha var modell for. I stedet tolker man de små tegnene og dyrker antydningens kunst. Mye kan gjøres til gjenstand for fortolkninger.

To eldre damer røyker på den tradisjonelle calabashpipen.

Sosial rang og alder er viktig for burmesere flest. Man skal vise respekt for de eldre, de av høyere rang, munker og andre religiøse ledere. Respekt vises ved å sette titler foran fornavnene, enten det er onkel/tante, søster/bror, yrkestittel eller en religiøs tittel. Å bruke fornavnet alene ville uansett være uhøflig. Respekt vises også ved å bøye hodet idet man går forbi eldre og personer av høyere rang, og gjennom det språket man bruker når man snakker til eller om buddhistiske og andre religiøse ledere.

Burmesere setter pris på både å gi og motta gaver. Men bli ikke overrasket om gaven blir lagt bort uten at den blir åpnet. Eller kanskje gitt videre. Det er ikke et tegn på at gaven ikke ble verdsatt. Tvert imot. Å kaste seg over en gave blir sett på som et tegn på grådighet.

I sørvest vender Burma mot Bengalbukta i Indiahavet. Landet er ellers omgitt av høye fjellkjeder som avgrenser landet mot Bangladesh i vest, India i nordvest, Kina i nordøst og Laos og Thailand i øst. Landet har tropisk monsunklima som gir tre årstider; en varm regntid fra slutten av mai til slutten av oktober, en kjøligere og tørrere periode fra oktober til midten av februar og en varm og tørr periode fra februar til mai.

Dagens Burma var forent som et eget rike så tidlig som på 1000-tallet, men etter Kublai Khans herjinger i området på 1200-tallet gikk området inn i en lang periode med stor ustabilitet og skiftende herskere. Ikke før på midten av 1700-tallet ble det etablert et sammenhengende styre over hele området, da Shan-kongedømmet i nord tok kontrollen over de sørlige delene. Utvidelsen av det britiske imperiet til det sørøstlige Asia tidlig på 1800-tallet førte til en serie erobringstokt i Burma, som endte med at landet ble gjort til en del av britisk India i 1886. Burma ble selvstendig i 1948, men etter ti år med demokrati gikk landet inn i en politisk krise som endte med militærkupp i 1962. Protester over hele landet ble slått ned med hard hånd av militæret, og i 1974 ble landet omdøpt til Den sosialistiske republikken Burma, styrt av det burmesiske sosialistiske programpartiet. Partiet styrte eneveldig frem til 1988, da et nytt militærkupp avsatte hele den politiske ledelse og fordelte alle ministerposter på militære ledere.

To unge damer jobber i et verksted hvor det produseres tynne gullblader som selges for å festes på buddhafigurer som en religiøs handling.

Kort om Burma – Myanmar:
Hovedstad er i dag Nay Pyi Taw og ligger ca 320 km nord for Yangon som inntil 2005 var landets hovedstad. Yangon er den største byen i Burma.

Landet har et flateinnhold på 678 000 kvadratkilometer. Mer enn halvparten av landet er dekket av tett skog, og kystområdene domineres av rikt, fruktbart jordsmonn. Klimaet er tropisk, med store variasjoner mellom årstidene og mye nedbør i regntiden. Det er høye gjennomsnittstemperaturer i hele landet, men med en viss forskjell mellom sør og de kjøligere nordområdene.