RJ Topp Orangutan
RJ Topp Vannplanter
RJ Topp U-bein 3
RJ Topp Tempel 3
RJ Topp Sjakal 3
RJ Jakarta kuntgalleri 3
2016-11-24 Ghana Fotball

Wow - opplev Afrikamesterskapet

2017 er et mellomår for europeisk toppfotball, men Afrikamesterskapet sparker i gang i Gabon 14. januar. Gabon regnes som et av de tryggeste og mest stabile landene i Vest-Afrika, og du kan enkelt skaffe deg visum til landet ved å søke på forhånd på nettet.

Årets mesterskap består av 16 land fordelt på fire grupper, hvor de to beste lagene går videre til kvartfinalene. Kampene spilles i fire byer – Libreville, Port Gentil, Oyem og Franceville. Transportsystemet i Gabon er ikke av europeisk standard, men du kan enten fly eller ta buss eller båt mellom vertsbyene. Til Franceville kan du også ta toget, noe som garantert blir en eksotisk opplevelse.  

Elfenbenskysten er knappe favoritter til å forsvare tittelen

Mange eksperter tror at mesterskapet blir en tvekamp mellom Elfenbenskysten og Senegal. Blant outsiderne finner vi Gabon, Ghana, Algerie, Marokko og Egypt, og det blir en oddsbombe av dimensjoner hvis finalistene den 5. februar ikke finnes blant disse lagene. Fotball er en veldig populær sport i Afrika, og du får derfor gode odds på de fleste kampene ettersom det er såpass mange land som satser og tar denne turneringen seriøst. Turneringen er mindre populær blant europeiske klubber som må avgi de beste spillerne sine for en periode, men alle de beste afrikanske spillerne pleier alltid å delta.   

Gruppespillet

I Gruppe A er selvsagt vertsnasjonen Gabon den store favoritten til å gå videre med Burkina-Faso som favoritt til å ta andreplassen. Nøkkelkampen blir oppgjøret mot Kamerun, som nok har hatt bedre årganger tidligere. Guinea-Bissau regnes blant turneringens svakeste lag, og det blir en gedigen overraskelse hvis de går videre. 

I Gruppe B kommer det til å bli et slagsmål mellom de nordafrikanske landene Tunisia og Algerie, samt Senegal. Sistnevnte er godt betrodd blant bookmakerne, men verken Tunisia eller Algerie kommer til å gi seg uten sverdslag.

Tittelforsvarer Elfenbenskysten spiller i Gruppe C, og laget blir også knappe favoritter i vinterens turnering. De får sannsynligvis følge av Marokko til kvartfinalen. Dette er to lag som kjenner hverandre godt, ettersom de også spiller i den samme VM-kvalifiseringsgruppen. Den største utfordreren til avansement blir Togo, mens DR Kongo skal slite med å ta poeng. 

Det blir en stor overraskelse hvis ikke Egypt og Ghana går videre fra Gruppe D. Sistnevnte har fått en dårlig start på VM-kvaliken, og klør nok etter å rette opp inntrykket. Se allikevel opp for Mali i denne gruppen. Dette er et land som har vist stor framgang de siste årene, og husk at det alltid oppstår en overraskelse i denne typen turneringer. Uganda har gjort det bra i VM-kvaliken, hvor de er i gruppe med Egypt, med fire poeng på to kamper.  

Andre ting å oppleve i Gabon

Gabon er nærmest uberørt av masseturisme og landet har flere mil med flotte strender å tilby besøkende. Blant vertsbyene er det hovedstaden Libreville og kystbyen Port Gentil som har mest å tilby. Hvis du planlegger å oppholde deg lengre tid i landet, anbefales en tur helt sør til Mayumba. Her har du strendene nesten helt for deg selv, og du kan oppleve skilpadder som legger egg på stranden. Afrika på sitt aller beste, med andre ord.

Bildet under:
Kjøp billig og fantastisk frukt på markedet i Libreville. Bilde: Brian Gratwicke

2016-11-24 Ghana Fotball Frukt.jpg

Tips en venn