Dette kan sende deg i fengsel
Bildet: En toller i Thailand holder en konfiskert antikvitet under en konferanse i Bangkok om smuggling. De øvrige figurene er også beslaglagte antikviteter.
Trebarnsfaren David Örn Bjarnarson kjøpte en marmorstein på ferie i Tyrkia, ble tatt av politiet på vei ut av landet og risikerte opptil 10 år i fengsel.
Norske eksperter advarer mot å kjøpe potensielle kulturminner i utlandet.
Den svenske avisen Aftonbladet skrev arrestasjonen av Bjarnarson, som er islandsk statsborger men bor i Sverige. Han og kona Thora Birgisdóttir hadde skaffet barnevakt i Sverige, og var på ferie i Antalya i Tyrkia. På et marked i feriebyen fant paret en antikk stein i marmor som de likte.
Paret kjøpte steinen, men på flyplassen på vei hjem til Stockholm ble de stoppet i sikkerhetskontrollen. Sikkerhetsvaktene hadde da fått øye på steinen i parets felles reiseveske.
David og Thora ble deretter ført til en politistasjon på flyplassen. Der ble de fortalt at de burde kjenne til tyrkisk lov: Steinen de hadde kjøpt på markedet var antikk, og hørte ifølge politiet til på museum.
David fikk ikke gå, men Thora kom seg på flyet og hjem til barna. Allerede samme dag ble det holdt en rask rettsforhandling, og David fikk vite at han var mistenkt for å ha smuglet ulovlige antikviteter. Bjarnarson fikk oppnevnt to advokater, som var sikre på at han skulle få en bot og deretter bli løslatt.
I stedet kom sjokkbeskjeden: Trebarnsfaren risikerte 3–10 år i fengsel, eller mellom 400.000 og 1,2 millioner kroner i bot.
Liv Ramskjær er seniorrådgiver i Kulturrådet, med ansvarsområde for ulovlig handel med kunst- og kulturgjenstander. Hun er klar i sin oppfordring til nordmenn som vurderer å kjøpe med seg noe fint og gammelt fra utlandet.
– Dersom du tror det du kjøper kan være ulovlig, ikke kjøp det, sier Ramskjær til NRK.no.
Seniorrådgiveren sier det kan være vanskelig, selv for spesialister, å se hva som er ekte antikviteter, og hva som ikke er det. Hun anbefaler derfor International Council of Museums' (ICOM) Red list, der man kan sjekke hvilke kulturgjenstander som er særlig utsatt for handel i ulike deler av verden.
– Hvis man finner det man har kjøpt der, bør det ringe store varsellamper. En generell regel er at jo eldre en gjenstand er jo større er sjansen for at du må søke relevante myndigheter om utførselstillatelse for å kunne ta den med hjem, sier Ramskjær.
Hun forklarer at grensen ofte ligger på 100 år, men legger til at dette varierer.
– På UNESCOs nettside finnes det en database over lovverket i de enkelte landene. Den kan det være smart å sjekke dersom man vil handle, sier Ramskjær.
For Bjarnason endte det med at han fikk reise hjem etter noen uker i Tyrkia. Han ble ikke fengslet, men fikk utreiseforbud mens saken ble undersøkt.
Nylig ble det avholdt en stor konferanse i Thailand om nettopp smugling av antikviteter. Flere og flere land strammer inn reglene for dette.