Etiopia, et nytt land hver dag
Etiopia i 1974: I byen Hadar spilles Beatles-låten «Lucy in the sky with Diamond», mens to amerikanske arkeologer graver etter fossiler.
Etter en lang dag i solsteken da de er i ferd med å avslutte arbeidsdagen, finner de «Lucy» - verdens eldste menneske (3,5 millioner år) som får navnet sitt fra Beatles-låten. Etiopia blir etter funnet kalt «menneskenes vugge», for det var her menneskeheten startet, som spredte seg utover i resten av verden.
Etiopias natur er storslagen, og er et land med store kontraster der mange turister som har besøkt landet kommer begeistret tilbake. Fjellene reiser seg over 4000 meter, og stuper ned i grønne dalsøkk og glohete saltørkener. I et kontinent som Afrika med over 50 land, er det nettopp Etiopia som har de fleste fjellene, hele 70 prosent.
Landet er i ferd med å bygge opp sin turistvirksomhet, for turisme gir både arbeidsplasser og inntekter. Etiopia er også på topp 10 listen over de land i Afrika med økonomisk vekst. Etiopia byr på en mosaikk av mennesker med hele 80 språk og 200 dialekter, forskjellige livsstiler, klær og kulturell dans. Landet er også et paradis for fugletittere med over 800 unike fuglearter.
Det sies at å reise i Etiopia er som å komme til et nytt land hver dag. Etiopias 80 millioner innbyggere snakker mer enn 80 språk og utfolder tilsvarende kulturelle variasjoner. Opplevelsene blir mange og sterke, og glemt blir de trolig ikke.
Etiopia er kjent for å være det mest kaffedrikkende produsentlandet, og landets 12 millioner kaffebønder produserer kaffe som den verdenskjente Starbucks kaffekjeden bruker i sine produkter verden over. Det som skiller Etiopia fra resten av kaffeverdenen (unntatt Brasil) er at kaffen fremstilles helt uten kjemikalier.
Addis Abeba
Etiopias hovedstad Addis Abeba blir kalt for Afrikas hovedstad, for her ligger FN’s Afrika-kommisjon. Byen er full av ambassader og har kanskje noen av Afrikas flotteste hoteller. Det er en pulserende millionby hvor bilene holder på å fortrenge esler og kuer i gatene, og nye bygg skyter opp. Hovedstaden er ulik de andre hovedsteder ellers i Afrika fordi mangel på europeisk kolonisering har gjort at det ikke finnes klare skiller mellom fattig og rik. Her ligger også nasjonalmuseet som rommer blant annet ”Lucy”.
Kanskje rosene du kjøper neste gang i butikken stammer fra Etiopia? Coop Norge kjøper 20 millioner roser hvert år av landets største roseprodusent Sher Etiopia. Honningcentralen i Norge importerer etiopisk honning som de selger i Meny-butikkene. Blomsterleverandøren Mestergrønn importerer fairtradeblomster (en ordning som blant annet gjør at arbeiderne ved blomsterplantasjen sikres minstelønn)
Gåtefulle kirker
I Lalibela ligger steinkirkene som er hogd rett ut av fjellet, og stedet er et populært pilegrimsmål som står på UNESCOs verdensarvliste. Hver av de 11 kirkene er gravd rett ut av fjellet som en eneste stein, noe man knapt finner noe annet sted i verden. Så uforståelig og utrolig at kun engler kan ha gjort dette byggverket, som etiopierne sier. Kirkene er fortsatt i bruk, der nonner, munker og prester med sine drakter vandrer rundt med kors og røkelser og lager en religiøs egenartet stemning.
Bahir Dar er av de mest besøkte turistbyene i Etiopia. Byen ligger ved Tanasjøen, og er Etiopias største innsjø. Flere av øyene i innsjøen har viltvoksende kaffeplanter og frukttrær. Papyrusbåter er et vanlig syn, som bygges og seiles av et eget folkeslag som bor langs strendene. Tanasjøen har også et fascinerende fugleliv, og er fugletitternes paradis.
Ifølge nettstedet Afrika.no har Afrika over 600 millioner mobiltelefonbrukere, som er mer enn USA og Europa til sammen. Og internettdekningen er langt mer utbygd enn i India.
Bildet under: Fra nasjonalparken Simien.