Folk ordner reisene sine selv
Reisebyråer gir opp - knust av nettet: Mange av tjenestene reisebyråene tilbød, fikser folk selv i dag. De bestiller reisen på nett, innhenter informasjonen de trenger på nett, og tar seg fram i verden på egen hånd.
Bildet: Velkommen til verden på en billigere måte, ved å bestille reise på nett. Foto Per Henriksen
STENGER FOR GODT: Skiltet er tatt ned, og de fem ansatte er sendt på dør. 1. september var det slutt for reisebyrået i Strandgaten i Egersund. Gro Dirdal Øglend innser at nettsalget av reiser tok knekken på dem, skriver VG.no.
Reisebyrået gir opp kampen mot nettsalget av reiser og flybilletter, og stenger etter 41 år fordi de er innhentet og danket ut av det kraftig voksende direktesalget på nett.
Mange av tjenestene reisebyråene tilbød, fikser folk selv i dag. De bestiller reisen på nett, innhenter informasjonen de trenger på nett, og tar seg fram i verden på egen hånd.
VG.no skriver at nettgründer Jason Eckhoff i Restplass.no var blant de første som innså at nettet var som skapt for reising – og gjorde noe med det.
– Da vi kuttet prisen på flybilletter og solgte dem til «innkjøpspris», satte bransjekolleger kaffen i halsen. Jeg fikk nærmest trusler fordi jeg «ødela bransjen», forteller Eckhoff til VG.
– Vi så tidlig at vi hadde sjansen til å ta en ledende posisjon i en «treig bransje», ved å tilby de laveneste prisene. Hadde ikke vi gjort det, ville noen andre gjort det, sier nett-gründeren, som ikke ser noen fordeler med å besøke et tradisjonelt reisebyrå.
- På internett kan folk være sitt eget reisebyrå. I ro og mak kan de sjekke ut reisemål, priser og tilgjengelighet – uten å stå i kø eller stresse fra butikk til butikk.
– Folk flest har valgt å bli sin egen reiseagent, sier direktør Terje Berge i FINN Reise til VG.no.
Artikkelen har gitt mange kommentarer fra leserne, med entydige meninger om at det er nettet som gjelder, ikke reisebyråene.
Ståle Giverhaug skriver i VGs kommentarfelt: Gjør man alt selv på nettet, må man være mer våken, passe på at det er lange nok pauser mellom flightene (selv om de fleste bestillings-nettstedene legger inn dette automatisk). Problemet for reisebyråene er at dagens kunder stort sett ER så våkne! Dermed synker risikoen for skjæring tilsvarende. Vi dro til USA på familieferie for første gang i sommer. Jeg gjorde alt selv. Har aldri gjort noe lignende før - og oppdaget at jeg likte det! Bestillingene, letingen etter hoteller, leiebiler og fly ble en del av reisen. Jeg lærte enormt mye av hele prosessen, og hadde veldig god kontroll underveis, nettopp fordi jeg hadde booket alt selv. At reisebyråene ikke finner en plass i det nye reisemarkedet, er et problem de må finne ut av selv. Det er ikke første gangen i verdenshistorien at en bransje blir overflødig. Det virker nesten som om de mener man ikke fortjener bedre enn å strande på en flyplass et sted omgitt av kyniske amerikanere, fordi man har vært så frekk å finne ut av ting på egenhånd. Og når de snakker om sikkerhet og personlig service, glemmer de at de aller fleste hoteller, flyselskaper, bilutleiebyråer etc OGSÅ prøver å yte god kundeservice.
Helene Abusdal skriver: Sist jeg brukte et reisebyrå betalte jeg nesten 600 kr pr pers i byråhonorar. For en familie betyr det 2000-3000 kroner spart om man bruker litt tid på nettet og bestiller reisen selv. Da er det jo ikke så rart at mange velger det, selv om man mister den personlige servicen.
Jan Øystein Wad skriver: For en tid tilbake bestilte jeg hotell i Praha gjennom Hotell.no. Hotellet svarte dessverre ikke til beskrivelsen og kunne/ville ikke gi meg et rom med fungerende klima anlegg. Det hele ende med at jeg byttet hotell etter noen dager. Da jeg kom hjem sende jeg en mail til Hotell.no og opplyste hva som hadde skjedd og regnet saken som avsluttet. Dagen etter ble jeg kontaktet av Hotell.no som lurte på hvorfor jeg ikke hadde kontaktet dem da dette skjedde så de kunne hjulpet meg med en gang, de betalte meg tilbake pengene for tiden jeg ikke hadde bodd på hotellet som ble bestilt fra dem uten at jeg hadde spurt om det en gang. De sendte også en representant til hotellet for og høre deres verson av saken, men de ville ikke snakke om det så Hotell,no har nå fjernet dette hotellet fra sine sider. Selv om Hotell.no er et nett selskap har de samme service som et vanlig reisebyrå. Meget bra.
Siv Ellingsen Krogstad skriver: Min erfaring med reisebyråer er ikke bare pris men jeg får faktisk bedre råd og mer kunnskap av å søke på nett selv. Ingenting er mer irriterende enn at jeg vet mer om reisemål enn den som skal hjelpe. I disse mediatider må reisebyråene legge om og følge med i utviklinga. Fremdeles mange eldre som ikke er på nett og har behov for hjelp. I dag krever dette en annen tilnærming enn for 10-20 år siden. F.eks at de er på nett sammen med kunden !?!?
Erik Stenberg skriver i VGs kommentarfelt: Er lei for att reisebyråer legges ned. Men de må kunne konkurrere med nettet, det jeg savner hos reisebyråer er faktisk fleksibilitet, jeg kan velge sas, KLM på ut reisen og ta United på hjemreisen til en hyggelig pris. Mens de tilbyr air franc hele veien til 1000 - 1500 mer for billetten. Når du får hoteller billigere på nettet og ikke minst leiebil, da blir det mye å spare på en USA tur for familien.
Paul Myrvang skriver: Dette er veldig enkelt, folk synes ikke tjenesten reisebyråer tilbyr er verdt prisen de krever. Mellommannen blir dermed kuttet ut, og forbruker får den samme tjenesten til en lavere pris. Fordelen med reisebyrå er for de fleste reisende helt minimal.
Knut-Eirik Baade skriver: Jeg har aldri brukt noe reisebyrå. Generelt vil jeg si at dersom prispåslaget er mer enn 20-25% av reisekostnaden blir det altfor mye å betale ekstra for en sikkerhet man neppe vil benytte seg av. Kanskje noen her inne kunne kommentert noe om vanlig påslag i bransjen? Jeg ville tenkt at 10% kanskje er fair og en sum man kan vurdere.
Les hele artikkelen og alle kommentarer på VG.no
Hjelp barn i Thailand med utdanning og god helse - Bli giver Kids Health & Education