Obs på falske nettanmeldelser
Flere og flere bestiller reiser og hotell på nett. Og mange bestiller ut fra hva andre reisende har opplevd. Men vær obs på at falske anmeldelser på hoteller og restauranter slettes ikke er uvanlig. Den seriøse reiselivsbransjen liker ikke dette.
Antallet anmeldelser vokser rekordfort, og flere og flere reisende sjekker slike tjenester før kjøpsbeslutning tas. Det går ikke upåaktet hen i bransjen som er veldig oppmerksomme på hva som skrives på nett og i sosiale medier om deres bedrifter og varer.
Samtidig som den økonomiske verdien av slike omtaler vokser, har myndighetene i New York begynt å gjøre undersøkelser. Disse har ført til at flere firmaer er blitt bøtelagt for falske skryteomtaler.
En undersøkelse som ble utført av PhoCusWright Research i fjor viste at ingen ville bestilt rom på et hotell som ikke er anmeldt på nettet.
Omtale online er altså blitt noe nær et krav fra reiselystne. En rekke undersøkelser viser nemlig at vi stoler mer på «vanlige folk» enn på glansede brosjyrer og reklameutsagn.
– Folk har helt klart mer tiltro til andre forbrukere og venner enn på reklame, bekrefter Anders Hauge Wien som er universitetslektor på Handelshøgskolen i Tromsø. Han har forsket på forbrukeradferd og det han kaller «vareprat», det vil si omtaler av varer og tjenester folk imellom.
– I de fleste produktkategorier har anbefalinger fra andre mennesker en langt større betydning på forbrukeres beslutninger enn reklame. Når det gjelder valg av hotell og restauranter har slike anbefalinger spesielt stor innflytelse. Grunnen til det er at kvaliteten på hoteller og restauranter er vanskelig å vurdere før de er besøkt, sier han til NRK.no.
– Hvem stoler vi mest på?
– Det kommer an på situasjonen. I noen situasjoner stoler vi mest på venner, andre ganger mest på eksperter, men nederst på lista havner som regel bedriftens egen reklame.
Han sier grunnen til at vi stoler mer på andre forbrukere er at vi ikke ser at de skal ha noen interesse av å lure oss eller være kommersielt motivert.
- Såkalt «vareprat» er som regel en forbrukers ærlige mening om et produkt eller en tjeneste, og kan like gjerne være positiv som negativ. Den oppfattes derfor som langt mer troverdig enn reklame, sier Wien.
Les mer på Bloggen - Afrika-Asia.blogspot.com...