Ølmuseer, ølfestivaler og fotball i Belgia
Artikkelen er allerede solgt med enerett. ”Flere byer i Belgia…”. Et velkjent litterært uttrykk kan omsettes til ”mange ølbryggerier i Belgia.” Joda, det er mange, riktig mange, nærmere 1200 bryggerier, store internasjonale konserner og lokale mikrobryggerier. Da er det også naturlig at det er noen ølmuseer i landet. Og festivaler.
Ølmuseer: Sentralt i Brussel ligger Brewers’ House, i Bruges finner du Bruges Beer Museum og i Poperinge, ja nettopp Popringe Hopmuseum.
Hop, på norsk humle, er den mest brukte råvaren i belgisk øl. Humle har vært ølråstoff helt siden middelalderen og gjør ølet litt bittert med fin aroma og mer holdbart. Så er det også det at ombinasjonen alkohol og humle skaper et sterkt antibakterielt miljø.
Poperinge Hop Museum ligger i den gamle “Stadsschaal”, med fire etasjer av historie og kultur. Du møter “The Bagger” og “The Nose” som leder deg gjennom de fire sesongene av hop, historiske dokumenter, bilder, skalamodeller og audiovisuelle illustrasjoner, både historien om denne unike bygningen og om dyrking av hop både i fortid og nåtid.
Fordi humlen er så viktig i ølets historie i Belgia, og at dyrkingen av dette har endret seg mye gjennom århundrene, i takt med utvikling, erfaring og smakstrender, tar museet deg med på en spennende tur i denne humleverdenen, de små konglelignende fruktene.
Planten er nært beslektet med hamp, en annen velkjent plante med det vitenskapelige navnet Cannabis sativa, som kan bearbeides til å bli et annet rusmiddel.
Å dyrke humle har alltid vært en kamp mot naturkrefter. Planten vokser 20 cm i døgnet og må bindes fast til stokker og strenger. Det er målt planter på opptil 18 meter lange og mange insekter er svært interessert i å forsyne seg av plantene med alltid friske blader og fristende frukter.
Helt til slutten av 1950-tallet ble humle plukket for hånd, og det var stort behov for menneskelig innsats. Bare i Popringe kom det 10 000 utenlandske gjestearbeidere hver gang humlen skulle plukkes. Da jobben var gjort var det Hommelpapfest, en festival
med mat og drikke, øl selvfølgelig.
En rekke helgener er knyttet til det belgiske ølet. Blant annet den kjente helgenen Columban, og han avbildes ofte med en mugge øl. Også Arnoldus (Arnulf av Metz) er kjent som skytshelgen for ølbrygging.
Museet har også mange arrangementer, blant annet med musikk, teater, dans og film, nærmere innsikt i historien, bryggeprosesser og hvilken mat som passer til hvilket øl. Og tro det eller ei: Det er også en helt spesiell omvisning tilrettelaget for barn.
Belgia er et paradis for ølelskere, med 1200 bryggerier og 1500 ulike ølsorter, mange av disse ølsortene med egne designet glass for å ivareta nettopp den særegne smaken hver og en ølsort kan gi deg.
Med mye øl følger også mange ølfestivaler. I løpet av ett år arrangeres det rundt 30 ølfestivaler i det lille landet med drøyt 11 millioner mennesker og kun er litt større enn Hedmark fylke.
Når du først er i Belgia er det sikkert tid til andre aktiviteter enn øl. Hva med et besøk til Koning Boudewijnstadion i Brussel, nasjonalstadion til landets herrelandslag i fotball, kalt ”de røde djevlene”, etter de røde draktene som brukes på hjemmebane. Nå har ikke Belgia nådd helt til topps i EM eller VM, men svært ofte ligget i teten, nå sist i VM-sluttspillet i 2014. Men Belgia tapte i kvartfinalen mot Argentina. Kanskje de lykkes i neste runde? Det er lov å gjette, både om Belgias herrelandslag og alle andre store klubber rundt i Europa på nettsider med sportsbetting.
Her kan du sjekke ut litt mer om Hopmuseum, og også Bruges Beer Museum og Belgian Brewers.