Orangutang i kameralinsa
Orangutang: Hysj, hysj! Snakk lavt! Det er frokosttid for orangutangene! Mange titalls mennesker samler seg på plattformene for å skue opp på et av naturens fascinerende daglige rutiner, fôringstid for innbyggerne i Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre, på Borneo. Det er tredje gang jeg besøker dette sentret. Like spennende hver gang.
Innbyggerne, orangutangen med det vitenskapelige navnet Pongo, lever sitt liv her i et begrenset område, gjennom deler av sitt liv, eller hele livet. Rehabiliteringsentret som ligger i delstaten Sabah i Malaysia, nær byen Sandakan på østkysten av Borneo, tar seg av de orangutangene som måtte trenge hjelp, gammel som nyfødt. Skjebnen til den enkelte er mangesidig. I noen tilfeller dør moren til en nyfødt unge, enten av naturlige årsaker eller av et rifleskudd. Noen dyr blir syke, er utsatt for ulykker eller skadeskudd etter jakt.
Tilbake til naturen er målet for de fleste, etter behandling og trening i å klare seg selv igjen, i den tette jungelen.
Nedhugging av regnskogen er en stor synder ovenfor disse fascinerende dyrene som lever hele livet i tretopper. Hogsten er for det meste ulovlig, men det skjer hele tiden overgrep og plyndring. Dyrene er i veien for de som vil åpne landskapet for dyrking. De jages og skytes. Større og større området leges åpent, og beplantes med palmer for dyrking av palmeolje, et produkt de fleste forbruker titt og ofte, verden over.
Rehabiliteringssentret utenfor Sandakan er en turistattraksjon. Tusenvis av mennesker kommer hit hvert år for å se orangutangene spise frokost klokken 10, eller ettermiddagsmat klokken 3.
Orangutangene er vegetarianere, og lever av det de kan plukke i trærne, blader og frukt. Opp mot 80 orangutanger befinner seg til enhver tid i sentret. De fleste mates uten tilskuere for å gi dem ro. De tryggeste kommer seg frem til mateplassen hvor publikum får en forestilling med kritisk utvelgelse av det beste på ”bordet”, lek, skrik og skrål. Men publikum er gjester, og blir gjerne hysjet på.
Orangutangene skal ha matro. Og nåde den som har med seg ”noe godt” for å stikke til disse langpelsede sjarmerende skikkelsene.
Det gir rødt kort umiddelbart.
Men ikke glem kameraet! Og masse plass på minnekortet. Fotomotivene bare er der, er der og er det…
Det går fly til Kota Kinabula i Sabah fra Kuala Lumpur. Fra Kota Kinabula kan du være med på en utflukt til Sepilok med turistbuss, leie bil eller ta fly til Sandakan. Fra Kota Kinabula til Sepilok er det 5-6 timers kjøring. Fra Sandakan 25 kilometer. Vegg i vegg med rehabiliteringssentret er det to bra overnattingsmuligheter med restauranter.
Les også Malaysia: Hvorfor er det så mange arter i tropene?