RJ Topp Orangutan
RJ Topp Vannplanter
RJ Topp U-bein 3
RJ Topp Tempel 3
RJ Topp Sjakal 3
RJ Jakarta kuntgalleri 3
2014-06-05 Vaksiner

Reisevaksiner i Asia

Reisevaksiner: Asia blir stadig mer tigjengelig fra Europa, med flere flyruter og lavere priser. Det har blitt et populært reisemål for alle aldersgrupper. Mange ønsker et mer eksotisk alternativ til tradisjonelle feriereiser i Sør Europa. Hva bør en tenke på før en slik reise?




Vi besøker Elin Brautaset, sykepleier og daglig leder for vaksinasjonsklinikken Sentrum Reisemedisin. Hun holder til i solfylte Grimstad, og bedriften har også klinikker i Oslo og Bergen.

 

- Har dere mange kunder som skal reise til Asia og ønsker reisevaksine?

-Ja, det har vi absolutt. I mars skulle over 40 prosent av våre nye kunder besøke land i Asia, forteller Brautaset.

- Hvilke land er mest populære?

- Det er helt klart Thailand som er mest besøkt. Kina, Vietnam og India er også populære destinasjoner. Alle våre klinikker ser en økende trend til Myanmar og Sri Lanka, fortsetter hun.  

- Hva bør en tenke på før avreise, med hensyn til reisevaksiner?

- Det første en bør tenke på er vaksinasjon, helst 6 uker før avreise. I tillegg til de vanligste reisevaksinene er tyfoidfeber en aktuell vaksine for Asia.

- Tyfoidfeber er en sykdom som er spesielt utbredt i denne verdensdelen. Bakterien smitter gjennom mat og drikkevann, eller direkte fra person til person gjennom dårlig håndhygiene. Symptomene er hovedsakelig høy feber og nedsatt allmenntilstand. Tyfoidfeber kan behandles med antibiotika, men på grunn av økende resistens mot flere medisner er det viktig å forebygge. Resistensproblematikken er mest uttalt i Sørøst-Asia. På verdensbasis blir ca. 16 millioner syke årlig. 10 prosent av disse dør av sykdommen, og 5 prosent blir kroniske bærere.

Hun sier at som en generell regel er vaksinen anbefalt til personer som oppholder seg i Asia mer enn 4 uker. Landene India, Nepal, Pakistan og Bangladesh er spesielt utsatt, og her anbefales vaksinen også ved kortere reiser. Personer som skal bo enkelt og spise lokal mat har økt risiko for sykdommen, og de bør vurdere vaksinasjon uansett oppholdets lengde.  

- En sykdom som er spesiell for Asia er japansk encefalitt, fortsetter Brautaset. Sykdommen er sjelden blant vanlige turister og kan forebygges med vaksine og god myggstikkbeskyttelse. Vaksinen er mest aktuell for de som oppholder seg lenge i området, og gjerne spesielt hvis man reiser utenfor byer og turistområder.

-I tillegg til vaksinasjon er det lurt å kjøpe med seg et reiseapotek hjemmefra, påpeker sykepleieren.  Asia er kjent for å tilby mange uekte medikamenter, og dette er et problem selv om en handler på apotek. Alle bør ha med seg en førstehjelpspakke, smertestillende tabletter, allergimedisin, mageregulerende tabletter, myggspray, solkrem og hånddesinfeksjon.

- Hva bør de reisende være spesielt oppmerksom på i Asia?

- Magesyke er den vanligste plagen å få på reise til Asia. Inntil 50 prosent opplever å få diarè på en 2 ukers ferie. Dette forebygges best med god håndhygiene og noen enkle regler rundt måltidene. - Ikke drikk vann fra springen og unngå isbiter i drikken.  All mat bør være ordentlig kokt eller stekt, frukt og rå grønnsaker bør skrelles. Salater er det altså mange som blir syke av, forteller Brautaset. Man bør også unngå melkeprodukter og skalldyr, da dette er matvarer som europeere kan bli dårlig av. Det er spesielt viktig at egg og kylling er godt gjennomstekt, fordi salmonellabakterien ofte finnes i disse matvarene. Vær bevisst på valg av spisested. - Unngå boder og andre spisesteder med åpenbar dårlig hygiene. Velg heller restauranter med mange gjester - det pleier å være et godt tegn, fortsetter sykepleieren, som selv har reist mye.

Bildet under: Sykepleier og daglig leder for vaksinasjonsklinikken Sentrum Reisemedisin med kontiorer i Grimstad, Bergen og Oslo. (artikkelern fortsetter under bildet).
2014-06-05 Vaksiner Elin Brautaset.jpg

- Myggen er en kjent plage for mange, og det er viktig å være klar over at insekter kan overføre farlige sykdommer. Mest utbredt er virussykdommen denguefeber, som gir influensalignende symptomer. Sykdomsbildet varierer i intensitet, ofte med høy feber og smerter i muskler og ledd. Mellom 20 og 30 syke nordmenn registreres årlig etter reise, men mørketallene er store. Verdens helseorganisasjon anslår ca. 100 millioner nye tilfeller hvert år og 22.000 dødsfall på verdensbasis. Det finnes ingen spesifikk behandling, kun medisiner som lindrer symptomer. I noen tilfeller kan sykdommen utvikle seg til en mer alvorlig form, kalt blødningsfeber. Det er heldigvis sjelden ved første gangs smitte.

- Det siste året har man sett en stor økning av antall denguetilfeller i Asia, forteller Brautaset.   

- Både innfødte og reisende blir rammet. Denguemyggen stikker på dagtid, mest i skumringstimene, og den liker seg best i by- og turistområder. Den har altså en motsatt døgnrytme enn de fleste andre mygg.

Andre sykdommer som overføres via myggstikk er malaria og japansk encefalitt. Det finnes malaria flere steder i Asia, men vanligvis ikke i by- og turistområder. Forebyggende tabletter kan være aktuelt i visse områder, særlig ved lengre opphold.

- Det er altså viktig å beskytte seg mot mygg, selv om de fleste myggene er helt ufarlig, sier Brautaset. Kjøp myggmiddel med 20 prosent DEET med fra Norge, og påfør denne på bar hud hver 4-6 time. I tillegg kan du spraye klærne med permetrin, det holder seg effektivt i 1-2 uker eller gjennom 1-2 vask. Mange overnattingssteder har myggnett over sengen, men hvis du skal på backpacking anbefaler vi å ta dette med selv. Myggen liker seg best nede på bakkenivå, så det er en fordel å sove over andre etasje.  

Rabies er en annen farlig virussykdom. Denne smitter fra dyr til mennesker gjennom spytt. Eksempler på risikosituasjoner kan være bitt eller klor av et pattedyr, eller hvis man blir slikket i et åpent sår. Det er mulig å vaksinere seg på forhånd, men det er sjelden aktuelt for kortere turistreiser. Alle reisende bør unngå nærkontakt med dyr, og oppsøke lege umiddelbart etter at de har vært utsatt for risiko. Akutt førstehjelp er å vaske såret så raskt og grundig som mulig. Legen vil administrere en sprøyte med antistoffer og deretter 5 vaksiner i løpet av 4 uker. Denne oppfølgingen er svært viktig, fordi sykdommen er 100 prosent dødelig hvis man først har fått symptomer.  

Vanligste årsak til skade i Asia er trafikkulykker. Tall fra 2011 viser at en nordmann skader seg i trafikken i Thailand hver eneste uke, og trenden er dessverre økende. - Tenk deg om før du leier bil eller moped, sier Brautaset. Barnefamilier oppfordres til å ta med bilsete hjemmefra, da dette er mangelvare de fleste steder.

Dersom en har behov for legehjelp i Asia anbefaler vi at den reisende tar kontakt med forsikringsselskapet sitt. Det er nemlig veldig varierende standard på helsevesenet. En og samme by kan ha flere sykehus, hvor standarden kan variere. Det er også store forskjeller fra land til land. Thailand har generelt god standard, men land som Laos og Myanmar ikke har det samme tilbudet.

Forberedelse er avgjørende

- Noen av våre kunder blir skremt når de hører alt dette, smiler Elin Brautaset. - Det er jo ikke meningen. Men det handler om å være godt forberedt, og være klar over hvilke utfordringer en kan møte på reisen. Mye kan forebygges, og skulle uhellet først være ute er det en fordel å ha tenkt igjennom situasjonen på forhånd. Begynn med å sjekke om du trenger nye reisevaksiner. Ditt nærmeste vaksinasjonskontor kan du bla. finne på www.vaksine1.no

Les også Viktige stikk før avreise og Thailand på egenhånd



Tips en venn