Tanzania - fakta før du reiser
Tanzania: Her kan du kort lese om landet, folk, natur, klima, byer, Zanzibar og landets historie. Visste du at det var her arten mennesket oppstod? At det er 126 folkegrupper og 100 språk, men 30 prosent kan ikke lese?
Tanzania - den forente republikk
Tanzania består administrativt av 26 regioner, 21 på fastlandet, 3 på Zanzibar og 2 på Pemba. Selv om Dodoma i dag er hovedstad, er fortsatt store deler av det administrative og politiske livet fortsatt i Dar es Salaam. Dodoma har hatt en kraftig økonomisk vekst etter at byen ble hovedstad.
Tidligere var sjøfartsbyen Dar es Salaam hovedstad, men den politiske administrasjonen er nå flyttet inn i landet, til Dodoma. Historisk har Dodoma vært stopover for caravaner fra østkysten til Tanganyikasjøen. Byen ligger midt i et rikt jordbruksområde, omgitt av vakker natur.
Tanzania er en flerpartistat. Dagens president - Jakaya Mrisho Kokwete - ble valgt i 2005 og frem til 2010. Parlamentet er i Dodoma og regjeringen er i Dar es Salaam. Offisiell web Tanzania. Her er kart
Safari, natur, dyr og klima
Naturen byr på store geografiske ulikheter, alt fra flotte fjellformasjoner rundt Afrikas høyeste fjell Mt. Kilimanjaro (5895 moh), til det helt åpne landskapet i nasjonalparken Serengeti og det underlige krateret i Ngorongoro, og de enorme innsjøene Victoriasjøen og Tanganyika.
Tanzania er stort, 945.090 km². 40 prosent savanner, og tilsvarende områder skog. Kun 3 prosent er dyrket. Regntidene fra april til slutten av mai, og to-tre uker under overgangen november-desember. Den kjøligste tiden er mai til august, med noe over 20 grader på dagtid.
Tanzania er kjent som et av verden største og beste safariland. Her finnes kattedyr, hundedyr, de fem store, antiloper og fugler, eksempelvis løver, elefanter, giraffer, leoparder, geparder, nesehorn, flodhester, krokodiller, fugler og mange andre dyr. Se Serengeti
Folk, hverdag og religion
Det bor ca 35 millioner mennesker i Tanzania, og under én million er lønnstakere. Rundt 90 prosent av befolkningen lever av jordbruk. Islam og kristendom er mest utbredt som religion, i tillegg finnes mange ulike naturreligioner. På Zanzibar er islam helt rådende.
De fleste i Tanzania er bantuer (95 prosent). En stor minoritetsgruppe er masaier, og det finnes til sammen 126 ulike etniske folkegrupper. 100 forskjellige stammespråk blir fortsatt brukt, men swahili er hovedspråket, og mange kan engelsk. Aids er et problem, og rundt 8 prosent er smittet.
Det er obligatorisk skolegang fra 7 år. Mange barn holdes allikevel hjemme for å delta med å dyrke jorda. En tredel av innbyggerne er analfabeter. Regjeringens mål er at innen 2015 skal alle barn gå på skolen.
Dar Es Salaam og Arusha
Dar es Salaam er den største byen i Tanzania. Her er det rikt monn av afrikansk kultur, severdigheter og opplevelser. Nasjonalmuseet og Den botaniske hagen er noe av det turister ofte besøker. Det er også korte veier til steder som Oyster Bay ved kysten, eller Mafia en øy med vakre strender.
Arusha blir kalt safarihovedstaden. Mange safarier starter nettopp i Arusha som ligger ved grensen mot Kenya. Herfra er det kort vei til Mt. Kilimanjaro, Afrikas høyeste fjell, og Arusha er derfor også startpunkt for alle som skal gå oppover Mt. Kilimanjaro, med toppen som mål.
Både i Dar es Salaam - og særlig Arusha er det rikelig med utstyr å få kjøpt til safraien på Serengeti og vandreturer opp Mt. Kilimanjaro. Med en lokal kjentmann er shoppingturen enklere og raskere.
Zanzibar
Zanzibar er en vakker øy i det indiske hav, en times tur med båt fra Dar es Salaam. Det går også fly fra flere flyplasser inne på fastlandet ut til Zanzibar. Øya har sin egen regjering og har en viss selvstendighet fra regjeringen i Dar es Salaam og parlamentet i Dodoma.
Turismen er betydelig her, og mange legger noen dager hit etter safari ogandre opplevelser på fastlandet i Tanzania. Spesielt på østkysten er det bygget en rekke luksushoteller med flotte badestrender. Hotellene tilbyr fasiliteter for både konferanser og ferie.
Hovedstaden heter også Zanzibar, men har en gammel bydel som heter Stone Town, med et fargerikt marked og folkeliv. Kart over Zanzibar
Turisme - praktiske tips
Tanzania er en stor turistdestinasjon, takket være natur, dyreliv og badeliv på Zanzibar. Visum kjøpes for 50 US-dollar ved ankomst. Ingen krav til vaksiner, særlig ikke på ferdigpakkede turer. Ellers bør du sjekke med din lokale helsestasjon. Ingen tipsplikt, men mellom 5 og 15 prosent er vanlig.
Valuta er tanzanianske skilling, ca 2000 for 5 kroner. (DnBNor Valutakalkulator) Dollar fungerer godt som kontant betalingsmiddel, også euro. Lodger, hoteller og banker veksler, og på større steder er det seddelautomater.
Husk: Elektrisitet varierer mellom 110-220 V, så husk adapter. Tidsforskjell med Norge er +2 timer. Vann må kjøpes. Kriminalitet er som i mange andre land, så ta forhåndsregler.
Tanzanias lange historie
Gjennom Tanzania går den store forkastningen hvor det har bodd mennesker for 4 millioner år siden. Utgravinger i Olduvai-løften mellom Ngorongoro og Serengeti viser tydelige tegn på at det var nettopp her mennesket som art utviklet seg. I Middelalderen ble kystområdene kolonisert av muslimer.
På 1800-tallet var Zanzibar utgangspunkt for mange oppdagerferder. Blant annet oppholdt Dr Livingstone seg mye i Tanzania og på Zanzibar. I 1884 delte europeerne opp Afrika, Tyskland tok Tanganyika og Zanzibar ble britisk. Etter 1. verdenskrig overtok britene også Tanganyika.
I 1961 ble Tanganyika selvstendig under president Nyerere, og i 1964 gikk Tanganyika inn i union med Zanzibar, landet fikk navnet Tanzania.
Helse og vaksiner:
Ha forsikring som fullt ut dekker også en hjemreise ved avbrutt opphold. Ankomst fra Norge krever ikke noen spesiell vaksine. Ved reise ut i provinsene av Tanzania anbefales vaksine mot: Tuberkulose (BCG), polio, stivkrampe, hepatitt B, meningitt. Barn bør være vaksinert mot meslinger, meningitt og tuberkulose. Vaksine mot tarminfeksjoner (kolera, tyfoid) anbefales eldre og personer med mage- eller tarmsykdommer. Malaria er vanlig i Tanzania. Ta malariaforebyggende medisin og følg programmet lege/ helsestasjon setter opp. Om du blir rammet, vil da utslaget bli sterkt minimert. Alt om vaksiner og medisiner, snakk med lege/ helsestasjon. Drikkevann anbefales kun fra flasker. Grønnsaker og frukt skylles i kokt vann, skrelles eller kokes. Generelt ikke spise salater o.l. Personlige hygiene er viktig i varmt og fuktig klima. På sår bruk litt bacimycin og plaster. Ikke bad i innsjøer, stillestående vann og elver, blant annet pga kolera. Husk solkrem og myggolje. Sykehus i Tanzania har lavere standard enn i Norge. Husk solkrem og myggolje.
Temperatur, vær og klær:
Øst-Tanzania har et relativt tørt vær, til tross for regntider. I motsetning til Vest-Tanzania som har høy luftfuktighet. Personlig: Personlige hygiene er viktig i varmt og fuktig klima. Har du sår så bruk litt bacimycin og plaster. Klær: Noen ganger er det fornuftig å bruke langermete skjorter og langbukser på grunn av mygg og beskyttelse mot sol. Lett regnkappe er fornuftig under regntiden. Godt fottøy anbefales, solide joggesko eller lette turstøvler.
Barn på safari:
Mange barn fra 6-7 år og oppover vil ha stor glede av safari i Tanzania. Det er ingen praktiske problemer med barn fra nevnte alder på safari. Foreldre kjenner sine barn best, og om når de er modne for en safariopplevelse. Barn bør være vaksinert mot meslinger, meningitt og tuberkulose. Snakk med lege eller helsestasjon.