RJ Topp Orangutan
RJ Topp Vannplanter
RJ Topp U-bein 3
RJ Topp Tempel 3
RJ Topp Sjakal 3
RJ Jakarta kuntgalleri 3

Forslag til rundtur i Namibia

Namibia er overraskelsens land der du finner mye spesiell natur. Underveis treffer du dessuten mange spennende mennesker som vil berike livet ditt. En annen måte å tenke på - en annen måte å leve på. I tillegg er det lettvint å kjøre rundt med bil i dette landet, samtidig som du er din egen safarisjåfør. Her er et forslag til en rundtur som gir deg det meste av det beste!

Forskjellige turoperatører i Namibia har ulike reisereuter, og det er blitt mer vanlig at turister leier bil for selv å kjøre rundt. Få med deg de mest spennende punktene i Namibia - se under for forslag. 

Overnattinger i telt, hytter eller lodger anbefales, og bookes på forhånd gjennom lokale turoperatører, som også setter opp forslag til rundturer. Spør om forslag fra den lokale turoperatøren slik at du får den beste teltovernattingen/lodgen som passer deg. Forslaget ovenfor kan du finne hos flere turoperatører, og er ment som et godt tips til å få med de fleste spennende punktene i Namibia.

Et godt tips: Legg opp dagene slik at du alltid kommer frem til teltleieren/lodgen i god tid før solnedgang. Dette er en god regel i de aller fleste land; Kjør helst ikke når det har blitt mørkt siden mange ville dyr krysser kjørebanen.

I beskrivelsene under bruker vi de engelske navnene, for du får bedre søk når du skriver på engelsk:

Windhoek – Okonjima/Africat
Fra Windhoek går turen nordover. Du kan stoppe i småbyer og landsbyer underveis til Okonjima som ligger 300 km fra utgangspunktet. Et av stedene du bør stoppe er Okahandja. Her bør du ta deg tid til å besøke Namibias største marked for treskjæringer.Dette er en stor opplevelse i seg selv, om hvor dyktige kunstnere landet har på dette området. Markedet blir drevet av et lokalt kooperativ, og er stedet der du ikke skal ha betenkeligheter med å ta med deg inspirerende Namibiske-minner hjemover.

Du kjører for det meste gjennom jordbruksområder denne dagen, og bør kunne nå Okonjima tidlig på ettermiddagen. I Okonjima har Africa Foundation sitt kontor. Det er en organisasjon som jobber seriøst med å beskytte, og gi de store kattedyrene bedre levevilkår, spesielt cheetah.  Kommer du tidsnok frem bør du bli med på en rundtur som viser hvordan organisasjonen jobber med rehabiliteringsprogrammer for disse kattedyrene.

De fleste av dyrene i senteret er reddet fra forskjellige situasjoner, der noen er blitt forlatt av moren, fanget i en felle (som enkelte jegere setter opp ulovlig) eller er funnet skadet. Africat Foundations oppgave er å få disse dyrene tilbake til naturen hvor de kan leve det livet de egentlig er ment fra naturens side skal være.

Okonjima – Namutoni / East Etosha region
Det blir en lang tur denne dagen også, fra Okonjima til Namutoni i Oshikoto -regionen. Start så tidlig som mulig, spis frokost ved soloppgang og dra av sted umiddelbart mens sola fortsatt står lavt, og fortsette nordover.  Underveis passerer du mange småsteder, og det er rikelige muligheter til å gjøre noen småstopp, for å fylle på med drikke, kanskje litt snacks og drivstoff.

Når du kommer frem til Etosha National Park er det tid for lunsj, etter ca 6 timers kjøring.  Ettermiddagen er tiden for å dra inn i parken, og etter hvert som solen faller, kjenner du at luften blir svalere, skyggene lengre, og det er den ideelle tiden for fotografering.

Okaukuejo, Etosha National Park
Neste dag kan du ha en hel dag med safari i nasjonalparken. Det er nok å se på av dyreliv og natur. Blant annet vil du mest sannsynling bli betatt av den vakre utsikten over den enorme Etosha Pan.  Her er det også mulig å se noen sjeldne dyr, som du ellers ikke har sjansen til å møte på andre steder i Namibia.

Turen bør gå innom Halali waterhole i Okaukuejo.hvor en rekke dyr kommer for å drikke. Vannhullet er ikke stort, men er beskrevet som et av de beste steder for å se et mangfold av dyr i hele det sørlige Afrika, blant annet elefanter, løver, svarte nesehorn og mange forskjellige arter av antiloper. 

Det er også en restaurant der, og svømmebasseng så du kan kjøle deg ned litt dersom varmen blir litt i det meste laget.  

Okaukuejo – Grootberg area
Fra Okaukuejo til Grootberg er det 310 kilometer, men ikke la deg skremme av avstanden. Kilometrene flyr fort når du kjører gjennom et så fascinerende landskap som det du opplever i Namibia. Men du må gi deg tid til å stoppe i en Himba-landsby. I området her er det eneste gjenværende tradisjonelle Himba-landsbyer i landet. Himbaene hørte opprinnelig ikke til her, men gjennom historien er de blitt drevet nordover og fortsatt lever de på sitt tradisjonelle vis. Gi deg litt tid i en slik landsby, og la guidene oversette de spørsmål du har og de svar du får. Du kan spørre om alt mulig, dagligliv og gjøremål, ekteskap og kjærlighet, jakt og matlaging, og ikke minst om The Holy Fire, en religiøs tradisjon i Namibia som henger sammen med troen på utommenneskelige krefter. Flere av Namibias folkestammer har dette i sin religion.

Grootberg area – Twyfelfontein
Mellom Grootberg-området og Twyfelfontein er det kun ca 200 kilometer denne dagen. Du passerer noen av de mest skjønne ørkenområdene i Damaraland. Du kjører vestover via Grootberg-passet, og bør gjøre en avstikker for å besøke de gamle grottene i Twyfelfontein hvor det er mange helleristninger utført av bushmen som levde her i tidligere tider. Det anbefales å leie en lokal guide her for å få med deg mest mulig kunnskap om området og historien.

Twyfelfontein – Swakopmund, Skeleton Coast
Om gårsdagen ikke var så lang i antall kilometer, blir denne dagen på hele 420. Fra Twyfelfontein  går veien dypere innover i ørkenen, og du passerer Namibias høyeste fjell, The Brandberg, med høyeste punkt 2573 m over havet.

Å kjøre gjennom vakre Damaraland er som å kjøre gjennom et eventyrlig landskap. Gjør små stopp underveis, blant annet i Uis, en gammel gruveby, og et bra sted å gjøre en liten handel dersom du er interessert i sjeldne og vakre stener. Namibia er for øvrig verdenskjent for sine smykkestener, blant annet ametyst og turmalin.  

Herfra kjører du rett vestover og gjennom “The gravel plains” på vei til Atlanterhavskysten og Skeleton Coast.  Du møter havet ved Henties Bay, vender nordover langs kysten for å oppleve de store koloniene med seler ved Cape Cross.  Til tider kan så mange som 100 000 individer av arten Cape Fur-seler være samlet her. 

Neste reisemål i dag er sørover til Swakopmund. Dit kommer du ved å følge Skeleton Coast og byen kalles Namibias viktigste senter ut mot Atlanterhavet. Sett av mye tid i og rundt Swakopmund. Byen har mange små restauranter som det er deilig å sette seg ned ved et bord, hvile litt og ta inne alle opplevelsene så langt. Sjømaten du får på disse restaurantene er verdenskjent, både til lunsj og middag.

Du bør besøke The Namibian National Marine Aquarium Swakopmund. Men ellers kan du for eksempel leie en tur med et småfly eller mikrofly som tar deg innover ørkenen, en fisketur, surfing, fugletitting, firhjuls motorsykkel eller forskjellige varianter av turer innover sanddynene, og mye mer. Det er mer enn nok å velg i!

Swakopmund –  Agama i Sesriem
Turen fra Swakopmund til Agama er på 300 kilometer. Men gjør en stop i Walvis Bay, 40 kilometer sør for Swakopmund.  Syd for Walvis Bay South er det en stor lagune som har et stort område som er tilholdssted for betydelige mengder sjøfugler av en rekke slag, blant annet flamingoer.

Når du drar derfra vil du igjen om ikke lenge plutselig oppleve en enorm endring i landskapet. Plutselig er du inne i et fjellandskap bestående av kun ørken. Du kjører igjennom både Kuiseb- og Gaub-passet, og begge gangene kjører du også langs elvebreddene i dypet av canyons og opp fjellsidene med en spektakulær utsikt. Og ytterlig endringer i landskapet mens du kjører ned til de åpne slettene med store sanddyner. Deretter krysser du åpne savanner, dekker av gress og delvis landbruksområder, før du er inne i de røde sanddynenes verden. Nå nærmer du deg den lille byen Solitaire.

Agama / Sesriem – Sossusvlei –  Agama / Sesriem
Det er alltid å anbefale å komme seg tidlig ut i Namibia for å få med seg soloppgangen. Og ikke minst gjelder det denne morgenen, får å se sollyset varme på den glødende ørkensanden. Etter start passerer du omsider Sesriem, som kalles for inngangsporten til hjertet av de store sanddyner. Her kan du legge ut på en fottur gjennom ørkenen, vandre på sanddynene i fem kilometer, og komme til Sossusvlei.

Morgen er kjølig på disse kanter, og morgenlyset kaster lange skygger fra sanddynene, ideelt for fotografering. Du er i en verden som ikke eksisterer noen andre steder enn her! De fem kilometrene også, er noe som ikke kan oppleves likt noe annet sted.

Du er i et perfekt fotoland! Blant annet med de berømte nakne ”Camel thorn trees”, du har muligheter til å se de skye gemsbok og strutser i dette underlige landskapet.

Når du er i Sossusvlei, er det også en selvfølge å dra inn til Dune 45, en enorm sanddyne som er der permanent. Også et fotografisk punkt som vil overraske de du viser frem til, når du er hjemme igjen. Sent på ettermiddagen kan du ta en utflukt til Sesriem Canyon, Dette er  en utflukt du aldri vil glemme!

Sesriem – Windhoek
Nå er rundturen snart slutt, og siste dag er strekket fra Sesriem til bake til Windhoek, en tur på 450 kilometer. Du skal over høye fjell, med mye flott utsikt. Ta for eksempel en stopp igjen i Solitaire for å strekke på bena før bilen ruller nordover, via Khomas Hochland Mountain og tilbake til ”sivilisasjonen” og de mange minnene du har både i hodet og i kameraet.