RJ Topp Orangutan
RJ Topp Vannplanter
RJ Topp U-bein 3
RJ Topp Tempel 3
RJ Topp Sjakal 3
RJ Jakarta kuntgalleri 3

Kilimanjaro - gode råd

Kilimanjaro

Den mest brukte ruta er Marangu. Denne blir også kalt for cola-ruta, blant annet fordi det er mulig å få kjøpt cola, vann og øl på campene Mandara, Horombo og Kibo. Særlig Marangu-ruta må du akseptere at du møter mange andre, og som vanlig er hilses det når man møtes.

Kilimanjaro

Den mest brukte ruta er Marangu. Denne blir også kalt for cola-ruta, blant annet fordi det er mulig å få kjøpt cola, vann og øl på campene Mandara, Horombo og Kibo. Særlig Marangu-ruta må du akseptere at du møter mange andre, og som vanlig er hilses det når man møtes.

På Rongai-ruta er det mest sannsynlig at du treffer svært få, om enn ingen andre. Dette er ruta som passer for deg som liker røft terreng. Det er ikke nødvendig med klatreferdigheter.

Gå sakte
Et par ord på swahili som blir mye brukt underveis er ”pole-pole” som betyr gå sakte. Og jambo, som betyr god dag.

Å gå sakte er særlig viktig. Dagsetappene er ikke særlig lange, fra 10 til 17 kilometer. Men det er nødvendig å gå sakte og på flere av etappene brukes det opp til seks, syv timer. Noen steder er det bratt, og ikke minst den tynne lufta gjør sitt til at det å gå til toppen av Kilimanjaro ikke er noen springmarsj. Det er noe som heter siste man til base camp, er første mann til toppen.

Drikk mye vann
Det er også å drikke mye vann, fordi lufta blir tynnere og tynnere på vei mot toppen, og tunn luft er også oksygenfattig luft. Det er mange som ikke er nøye nok med dette. Selv om du ikke føler tørste, så drikk. Da er sjansen for å slippe høydesyken så mye større.

Blodet produserer mer og mer røde blodlegemer etter hvert som lufta blir tynnere. Da blir også blodet tykkere og kroppen trenger ekstra mye væske. En regel er at du skal drikke én liter vann mer enn for hver 100 meter du går oppover. Det vil si drikk fire liter vann på 3000 meter, fem liter vann på 4000 meter og seks liter vann på 5000 meter. Høyeste punkt er 5895 meter over havet, og da skal du ha drukket syv liter i løpet av de siste 1000 meterne.

Spis godt
Også at du spiser godt ved hvert måltid. Det hender matlysten forsvinner, men spis allikevel. Dette har også betydning for at formen skal holde seg, og at du har mye større sjanser for å komme helt opp på toppen.

Høydensyken
Høydesyken er ikke hyggelig, og for de fleste skyldes dette slurv med mat og drikke, og kanskje kombinert med å gå litt for fort.

Symptomene er hodepine, kvalme, apati, slapphet og søvnforstyrrelser.

Mange bruker Diamox mot høydesyke. Les legeråd om dette hos Lommelegen.no .
20 000 turister forsøker hvert år å gå til toppen av Kilimanjaro, og omkring 7 av 10 når toppen, uten å måtte avbryte på grunn av høydesyke.

Blir du syk, så er det viktig å gå nedover, ikke fortsette.

Naturen
Mandara ligger i et område der skogen er tett, enkelte steder går stien gjennom en ellers ugjennomtrengelig jungel. Når du kommer opp i 3000 meter blir trærne lavere og det er slutt på regnskogen.

Guide og mannskap
Det er obligatorisk med både guide, kokk og bærere. Du selv tar med deg sekk kun til eget vann, sjokolade etc, kamera, kikkert, klær osv.

Akklimatisering
Det er viktig med akklimatisering underveis. Vi har lagt opp turen slik at du får en dag i Arusha før oppstigningen til Kilimanjaro, en akklimatiseringsdag underveis for å bli vant til den stadig tynnere lufta, og at du får en dag i Arusha til å summere inntrykkene før du drar hjem til Norge eller på andre opplevelse i Tanzania, enten det er safari, landsbyvandring eller Zanzibar.

Driks til guiden
10 US dollar per person per dag til fordeling er en hyggelig gest til en flink gjeng som står på for deg.