RJ Topp Orangutan
RJ Topp Vannplanter
RJ Topp U-bein 3
RJ Topp Tempel 3
RJ Topp Sjakal 3
RJ Jakarta kuntgalleri 3
2014-03-21 Etiopia turforslag 750

To uker i Etiopia

Etiopia er sett på som menneskehetens vugge. Landet har noen av verdens eldste boplasser som er funnet. Her er også mange av de mest betydningsfulle steder og gjenstander fra verdens store religioners historie.



 

En tur til Afrika inkluderer naturlig nok opplevelsene med et mangfold av dyreliv. Typiske afrikanske arter som elefant, sjiraff, antiloper og vortesvin er tallrike i Etiopia. Rovdyr som sjakaler, hyener, løve, leopard og mange mindre kattedyr er lett å få øye på under safarier. Tre bavianarter hører hjemme i landet; kappebavian og anubisbavian på steppene og gelada i fjelltraktene. I fjellene vil du se lammegribb og steinbukker. Flere sjeldne dyr og fugler, blant annet simienrev, antilopen fjellnyala og og den merkelige fuglen flikibis. Oryxantilopen og mange gasellearter holder til i tørre områder.

Mange lokale turoperatører har avtaler med stammer, og legger besøk innom fantastiske landsbyer når du er på en rundtur.

I alt finnes det mer enn 90 etniske grupper i Etiopia, hvorav sju omfatter mer enn én million mennesker. Og det snakkes mellom 77 og 85 språk.

Et eksempel er karostammen som bor langs østbredden av Omo-elven i det sørlige Etiopia. En av de mest slående trekk ved denne stammen er den spektakulære malingen av ansikt og kropp, særlig i forbindelse med seremonier. De bruker hvitt kritt, svart kull, gul oker og rød jord, og setter fjær i håret for å imitere perlehøns som har flekkete fjærdrakt. Hårpryden, som også består av leire, kan det ta opptil tre dager å bygge opp. Hver tredje måned må dette gjøres om igjen.

Lokale turoperatører er opptatt av sikkerhet for sine gjester, og gir alltid mange gode råd. Blant annet at du bruker reiselommebok i snor rundt halsen eller pengebelte, for oppbevaring av pass, flybilletter, kontanter og andre verdifulle gjenstander. La verdifulle smykker ligge igjen hjemme. Du trenger neppe noe slikt på tur til Etiopia. De fleste hoteller har safe, som er den sikreste måte å lagre verdisaker. En lås anbefales også for å sikre bagasjen.

Hvor hen i verden du reiser er det alltid risiko for lommetyveri og simpelt tyveri, spesielt i turisttette områder. Etiopia er att av mange land hvor du helst ikke går alene om natten, og gå helst flere sammen når det er mørkt. Bruk godt opplyste gater og steder. Vær særlig aktpågivende på offentlig transport.

Når du bestiller tur gjennom en seriøs lokal turoperatør, vil du alltid få en guide som følger deg på alle aktiviteter som inkluderer den pakka du har kjøpt. Han eller hun er til stor nytte, både sikkerhetsmessig, bistand der du trenger hjelp, masse nyttig informasjon å få og all slags annen veiledning.

Les gjennom all informasjon du får fra turoperatøren, og still gjerne spørsmål. Fra seriøse turoperatører får du alltid hyggelige svar.  Sjekk UDs reiseråd og følg medisinske råd, særlig om vaksinasjoner og hvilken type personlig førstehjelpsutstyr du bør ha med. Har du en spesiell sykdom eller medisinske behov. Oppgi dette til turoperatøren som er forberedt om noe skulle skje.

Når du er i Etiopia bør du legge turen om kirkene hugget ut i fjellet, i Lalibela og imponerende gamle slott i Gondar. Også klostrene i Tana, besøke vannfallene i den Blå Nilen og fottur oppover Simien Mountains og den gamle hovedstaden Axum nord i landet.

Etiopia er rik med naturlige kontraster, menneskets historie og utallige overraskelser. Landet har lenge vært et veikryss mellom sivilisasjonene i Nord-Afrika, Midtøsten og Afrika sør for Sahara. Et to ukers eventyr er perfekt for reisende som ønsker å gå dypere inn i historien og kulturen i dette mangfoldige landet. Et land med unike naturlige skjønnhet, lang tradisjon, gjestfrie mennesker og interessant mat.

Landet ligger på et høyt platå i et område kjent som Afrikas Horn. Kultur og tradisjoner dateres tilbake til over 3000 år. Og langt tidligere enn det, i et hjørne av dette landet av mystikk og kontrast, levde "Lucy", datert fra 3,5 millioner år siden, og 4,4 millioner år gamle homo ramidus afarensis, menneskets eldste stamfar.

Etiopia er et land med undring og fortryllelse, et land med en av de rikeste historiene på det afrikanske kontinentet, et land av kontraster og overraskelser, ville steder, hjem til kultiverte og vennlige mennesker som nedstammer fra noen av verdens eldste sivilisasjoner.

Turismen til Etiopia er i vekst, og landet har både attraktiv natur og flere gamle kulturminner fra tidligere høykulturer, noe som vises igjen i Etiopias ni verdensarvområder. Turismen utgjør sammen med samferdsel den største andelen av tjenesteytende næringer, og anslås per 2011 å kunne bli 500 000 turister årlig.

Forslag til to uker rundtur med fokus på kultur og natur

Dag 1: Du starter i Addis Abeba, og her bør du ta en rundtur som inkluderer Etnografisk museum og St. Georgs kirke. Addis Abeba er en travel by, full av italiensk arkitektur, interessante kirker og vennlige innbyggere. Det er også en by med enorme kontraster. Hotellet Addis Sheraton, med sin "sangfontene" er en av de mest luksuriøse i hele Afrika. Bare et par gater unna ligger travle markeder, grusveier og vandrende geiter.

Byen ble nyetablert av keiser Menelik II i 1887, og ligger på 2400 meter over havet. Med dette er Addis Abeba på tredjeplassen over høystliggende hovedsteder i verden. Selv om Etiopia var det eneste afrikanske nasjonen som aldri ble kolonisert, ble deler av den, inkludert Addis, kort okkupert av italienerne i det tjuende århundre, og i mange deler av byen lever videre i form av gamle art deco-bygninger og kaffebarer, spesielt i området kjent som Piazza. Addis kan virke skremmende til tider, men selv det korteste streiftog inn i de travle gatene kan avsløre interessante opplevelser.

Dag 2 og 3 - Bale Mountain National Park Underveis fra Addis Abeba og sørover til Bale Mountains, bør du stoppe på Dinsho , hovedkvarteret til nasjonalparken. Underveis er det safari med mange overraskende opplevelser. Overnatting på lodge i parken er mulig. Den tredje dagen bør du avsette til kun safari, avbrutt av en spasertur i skogsområdet Harenna, for å strekke på bena og oppleve naturen fra denne vinkelen. Bale-fjellene er stedet du kan oppleve det rikeste dyrelivet i landet. Blant annet over 60 pattedyrarter, 260 fuglearter og en rekke andre merkelige dyr.

Dag 4 - Arba Minch Fra Bale-fjellene kjører du sørvest, til et område kjent for sitt enorme mangfold av folkeslag og kulturer. Mange av disse er nomadiske eller seminomadiske, og svært lite påvirket av den moderne verden. De holder på sine urgamle tradisjoner. Arba Minch ligger på 1300 meter over havet, med utsikt over innsjøene Chamo og Abaya. Mot vest kan du se mektige fjell på opptil 4000 meter reise seg. Arba Minch har ikke spesielt mye å by på, men dette er inngangen til nasjonalparken Nechisar.

Dag 5 - Nechisar National Park Her er noe av den mest dramatiske naturen i Afrika.  Nechisar National Park ligger i hjertet av Rift Valley – Den store kløften. Du kommer til innsjøene Chamo og Abaya og gjennom overgangen til  det som er kjent som "Bridge of God”. Nechisar-slettene  er som skapt for safari med mange forskjellige dyr, blant annet den spesielle sebraen Burchellis. En båttur på Chamo bør også høre med, for å se krokodiller og flodhester.

Dag 6 og 7 bør gå til Jinka. Ikke en spesielt lang tur, men opplevelsesrik underveis. Du reiser gjennom områder med mange forskjellige stammer og landsbyer. En av de spesielle kulturene du passerer er Dorze, kjent for sin boligarkitektur som ligner på bikuber. Jinka er et mindre fjellområde med spredt bosetting. Her er det ulike markeder som tiltrekker folk fra litt fjernere områder, spesielt folkegrupper som heter ari, bana, besheda og basketo. Også en av de mest kjente folkegrupper i Etiopia, mursi, kan du støte på her. Disse kjennetegnes ved at kvinnene legger inn store leirskåler i leppene. Når de fyller 20 år, gjøres det et snitt i leppene, og den første skålen legges på plass. Hvert år byttes den med en større, helt til leirskålene er 15 cm i diameter. Jo større skål i underleppa, jo mer attraktiv. Mennene bærer rundt på stokker som brukes til å slåss. Slike slåsskamper har mange årsaker, og kan bli ganske heftige. I noen tilfeller ende med døden. Dette er også et ritual for å velge hustru. Vinneren blir omringet av unge giftelystne damer, og han står fritt til å velge seg kone. Turoperatøren vil helt sikkert legge turen innom en mursi-landsby, uten garanti for å oppleve en slik kamp.

Dag 8 og 9 Murulle og Turmi I området rundt Murulle bør det bli besøk i en koro-landsby langs OMO-elven. Dette er folk som kan sitt håndverk når det gjelder kroppsmaling, basert på forskjellig kalk. Også et besøk hos en hamer-stamme kan bli en av opplevelsene denne åttende dagen. Hamer er kjent for sine utrolige hårfrisyrer.

Et lokalt marked bør også være aktuelt, spasere rundt mange forskjellige representanter for ulike fargerike stammer. Mye bra kunsthåndverk er å få kjøpt her. Og prisene er satt for å bli prutet på. Det er heller ikke usannsynlig at du bli invitert hjem til noen. Ta det med deg! Guiden din gir råd om opptreden og høflighet.

Dag 10 - Konso En kort dagsetappe fra Turmi til Konso, men du kjører gjennom et flott landskap av sletter omgitt av høye fjell. Underveis vil du helt sikkert se en masse dyr, først og fremst gressetere. I Konso bør du ta en stopp på Gersale Village Nursery. Folk i området er fargerike, tradisjonelle og dyktige treskjærere. De fleste turister som er innom her gir en liten økonomisk håndstrekning til et treplantingsprosjekt. For eksempel 20 dollar er nok til ett tre og vann for to år. Tørke har slitt hardt på Etiopia, og treplanting med påfølgende vanning er en nødvendighet for å bevare så mye natur som mulig og gi livsvilkår for både folk og dyr. Alle veier i området går innom Konso, og dette gir muligheter for å reise litt rundt i området og kikke på mange forskjellige landsbyer og mangeartet natur.

Dag 11 - Yabello Du er på vei nordøst nå, og opp til Yabello er det en kort tur. Underveis passerer du en svært naturskjønt område og en liten by som heter El Sod. En stopp her bør du ta, og samtidig besøke”salthuset”, på kanten av en 200 meter dyp kraterinnsjø. Innbyggerne samler salt her ved hjelp av uttørring av det salte vannet som kommer opp. Videre til Yabello kan du stoppe ved Dubluk og besøke ”de syngende brønnene”.   Navnet har oppstått ved at folk samlet seg på geledd og sendte bøtte på bøtte med vann i en lang kjede, samtidig som de sang sine spesielle sanger til vannets ære.

Dag 12 - Lake Awasa Awasa er en av de største byene i Sør-Etiopia. Byen har allikevel en avslappet atmosfære, noe som gjør den til et hyggelig sted å tilbringe litt tid. Det er et livlig sentralmarked her, samt et eget fiskemarked. Tar du deg opp til Tabor-høyden, får du en fin utsikt over innsjøen og fjellene langt i det fjerne. Awasa frister et stort antall fugler, ikke minst vadere og andre som liker å oppholde seg ved og på vann. Også fiskeørn kommer ofte hit på jakt etter et måltid. Flodhester er det også mye av langs strendene rundt innsjøen.

Dag 13 - Addis Abeba Før du forlater Awasa, bør du ta en morgentur innom fiskemarkedet. Deretter går turen nordover mot Addis Abeba.  Du kommer til hovedstaden litt ut på dagen, og ettermiddagen kan du benytte muligheten til å gjøre litt handel, se deg rundt og besøke steder du får litt tips om. Om det er hjemreise denne dagen eller neste, er avhengig av hvilket flyselskap du skal fly videre med og billetter du har kjøpt.






Les GoAfrica GoAsia Blogg                                                                                                                                   Se månedens reisefoto