RJ Topp Orangutan
RJ Topp Vannplanter
RJ Topp U-bein 3
RJ Topp Tempel 3
RJ Topp Sjakal 3
RJ Jakarta kuntgalleri 3
2014-04-08 Vintur Sør-Afrika 2

Vintur til Sør-Afrika - programforslag

For de fleste er Sør-Afrika to opplevelser: Safari og besøk på vingårder. GoAfrica gir deg forslag til vintur med vinsmaking. Ypperlig kombinasjon med safari.


De fleste av Sør-Afrikas vinmarker ligger i områdene rundt Cape Town, med de mest kjente distriktene Stellenbosch og Paarl.  Disse områdene produserer flotte rødviner.

Paarl er en malerisk by noen timers kjøring nordøst for Cape Town. Her ligger blant andre hovedsetet for KWV (Koöperatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid-Afrika Bpkt), den kooperative organisasjonen, som har stor betydning for sørafrikansk vinproduksjon og omsetning.
 
Nabodistriktet Stellenbosch er ved siden av å være en stor produsent av vin, har også det eneste universitet i landet hvor det undervises i druedyrking og vinproduksjon.
 
Sør-Afrika er en av verdens største vinproduserende land når det er snakk om antall liter, faktisk på sjette plass. Landet har en vinlov som deler det opp i områder, distrikter og underdistrikter, i Sør-Afrika kalt Regions, Districts og Wards. Denne inndelingen er helt parallell med hva som eksempelvis finnes i Tyskland med Anbaugebiete, Bereiche og Grosslagen.

På grunn av de omfattende handelssanksjonene mot Sør-Afrika under apartheidstyret, lå vineksporten nede i mange år.  At de ikke fikk selge er bare den ene siden av saken, de fikk  heller ikke kjøpe nye stiklinger og stokker. I dag produseres mye vil for eksport. Og vinen er populær i alle vindrikkende land.  Mye av grunnen er enorme, solrike områder som vannes hardt og dette til sammen gir stort utbytte av gode viner som har erobret verden. 

Etter at sanksjonene ble opphevet er Sør-Afrika igjen blitt gjenstand for stor interesse fra norske reiselystne. Mange har benyttet muligheten til å oppleve dette utrolige vakre landet og gjøre seg kjent med dets vennlige og gjestfrie befolkning.

Sør-Afrikas mest spesielle drue er rødvinsdruen Pinotage, som er en krysning av Pinot Noir og Cinsault.  Pinotage modner tidlig og gir funklende, dyprøde og sterke viner med mye smak og tannin.  Nyrørt kirsebær og plomme blir nevnt for å beskrive aromaen.  I gode år kan en flaske lagres lenge, helt opp til 10 år.  Det er imidlertid ikke rødvinen som dominerer landet, ca. 85 prosent av det vindyrkende Sør-Afrika er dekket av grønne druer.  Det er Chenin Blanc og Colombard som dominerer, men også Sauvignon Blanc, Chardonnay og Sémillion er godt representert.  De mest fremtrende røde er Cabernet Sauvignon, Cinsault, Pinotage, Merlot og Shiraz.

Mye av drueproduksjonen rettes også mot sterkvin, som diverse sherry- og portvinsliknende varianter.

Cape Town, Robben Island, Kapp det gode håp, diamanter og viner i verdensklasse. Høres det fristende ut? Sør-Afrika er et eksotisk land med dramatisk historie og variert landskap. Det blir sterke møter med de unike menneskene og naturen som sammen gjør dette landet så spennende.

Når du er i Sør-Afrika så rydd også litt tid for shopping, deilige spa-behandlinger og å utforske landets kulinariske særpreg. Dette kan bli en reise som pirrer alle dine sanser!

Nedover på siden finner du ett programforslag til vintur i Sør-Afrika

Bruk Google maps for å finne stedene på kartert, og se både foto og ”Street views”.



Cape Town
I Cape Town bør du ta deg god tid. Har du kjøpt et program av en lokal turoperatør så vil selskapet foreslå flere steder å besøke. En selvfølge er til toppen av Table Mountain, 1067 meter over havet. Herfra er det en mektig og storslått utsikt over byen. På veien ned igjen kan turen gå via Signal Hill, gjennom den fargerike bydelen Malay Quarter, på vei til Kirstenbosch Botanic Gardens. Dette er et botanisk paradis, med over 2000 planteslag. Noen av disse finnes ikke noe annet sted i verden. Victoria and Alfred Waterfront, det historiske hjertet i Cape Town bør også være et dagsmål. Her finnes det et stort og variert utvalg av forretninger og restauranter, med musikk og et yrende folkeliv. Innimellom ligger eksklusive boligkomplekser og hoteller, omgitt av sjarmerende kanaler, småbåthavner og parker. Stedet har restauranter i verdensklasse. Mange er spesialister på havets delikatesser. Cape Town har også et interessant slavemuseum med fokus på slavehandelens dramatiske historie. De første menneskene som slo seg ned i denne delen av Afrika var bushmen og de var de første som ble solgt som slaver. Slavehandelen opphørte i 1834 og da var ca 10 millioner mennesker sendt med slaveskip til Nord- og Sør-Amerika. Ikke langt fra museet ligger Greenmarket Square, markedet som er der hvor slavehandelen foregikk.

Cape Town kalles ofte for «Mother city» og skal visstnok stamme fra at det tar ca ni måneder (eller ett svangerskap) å få gjort noe.

Tragedie og rikdom
Fra 1819 ble øya brukt som et asyl for mentalt syke mennesker, og i 1845 ble den også brukt som koloni for spedalske. I dag er Robben Island mest kjent for å ha vært et fengsel for farlige kriminelle og politiske fanger. Fra 1959 det var for det meste politiske fanger som satt her. De innsatte ble behandlet som de verste kriminelle og hadde forferdelige forhold. Den mest kjente fangen er Nelson Mandela som satt her i tilsammen 18 år. Et besøk der vil bli en tankevekker.  En sterk motsetning blir showrommet til Jewel Africa. Her kan du se den glitrende siden av landet, lære mer om Afrikas skatter, slik som gull, diamanter, platinum, edelstener og vakkert kunsthåndtverk. Du får se hvordan råmaterialer blir slipt og polert til de vakreste smykkesteiner, fristelser for alle som liker litt glitter og stas, eller som vil vise opp sin rikdom. Her kan du spesialbestille smykker og ta med hjem.

Syd for Cape Town ligger Hout Bay. Fra her går det båt ut til Dulker Island som er kjent for den store kolonien av seler, sjøfugler og skarv.

Boulders Beach er kjent for sine vakre jackass-pingviner. Pingvinene oppholder seg her hele året blant annet fordi det er rike forekomster av mat og et behagelig klima for dem. Det er rundt 3000 pingviner på Boulder Beach. Dette er en del av nasjonalparken og pingvinene får derfor være i fred uten store forstyrrelser.

Videre sørover ligger Cape Point med et fyr som har det kraftigste fyrlyset i verden.

Kapp det gode håp er et kjent begrep - det er her havstrømmene fra Atlanterhavet og Det indiske hav møtes. Naturreservatet Kapp det gode håp byr på spektakulær og mektig utsikt, og naturopplevelsene er helt fantastiske.

Det er delte meninger om å dra som tittende turist inn til brakkebyene som har vokst opp rundt de større byene i Sør-Afrika – det som kalles townships. Det er millioner av mennesker som bor i slike townships utenfor Cape Town. Det er ingen tvil,  det blir et sterkt møte med menneskene som på sin helt spesielle måte er med på å prege identiteten til det sørafrikanske folket. Her er hverdagslivet tøft og fullt av utfordringer. Guiden din fra din lokale turoperatør vil ha mye å fortelle om dette.

Franschoek og Stellenbosch
Fra Cape Town er det naturlig å dra østover til vindistriktene i  Franschoek -33.894075, 19.138279 og Stellenbosch. Det blir en lang dagstur, 650 kilometer, men med mange fine opplevelser av afrikansk natur og folkeliv underveis. Vel fremme er du i hjertet av det sør-afrikanske vinområdet. Da smaker det med et glass sør-afrikansk vin på terrassen mens himmelen senker seg mørk og eksotisk. Og med alle de lyder som hører med i den afrikanske natten.

Her er det mange store og moderne vingårder som ligger i et fantastisk flott landskap ved foten av høye fjell. Franschoek, en liten og trivelig by med mange butikker, restauranter og vinutsalg.

På returen til Cape Town må du stoppe i Stellenbosch by, og derfra dra ut i vindistriktet. Et par vingårder per dag bør du rekke, med omvisninger, mye ny kunnskap om vin og vinsmaking.

Sør-Afrika har mye god vin. Vinkulturen i Vest-Cape er over 300 år gammel, og Cape-vinen blir eksportert til store deler av verden.

Dette er forslaget til en ukes kultur og vintur i Sør-Afrika. En ypperlig kombinasjon med noen dagers safari. Lokale turoperatører i landet setter sammen forslag med pris på en slik ferietur for deg, med hoteller og alt du ber om. Flybilletter fra Norge er enkelt å bestille selv.

Mange liker å ha litt fritid fra et oppsatt program. Dette koordinerer du med den lokale turoperatøren før avreise, slik at du får pris på komplett pakke og hva den inneholder.

Andre vindistrikter i Sør-Afrika er Worchester som ligger nord for Paarl er et fruktbart men varmt område som må vannes ganske mye. Her dyrkes 20-25 prosent av landets druer. Det meste av dette går til mer rimelig bulkvin. Men det er også en kvalitetsheving på gang og i dag lages en del bra hvitviner herfra. I Robertsons kalkholdige vinmarker dyrkes det hovedsakelig hvitvin, for det meste av druer som Chardonnay. Området langs Breede-elven er varm halvørken. Her gir Muscat sterke, søte og aromatisk krydrede viner.

Klein Karoo ligger i et landskap av halvørken inne i landet. Den består av mindre spredte områder. Regionen er mest kjent for hvitvin og da gjerne av Chenin Blanc, Colombard og Palomino. Det produseres også endel sterke viner av Muskatell-druen.

Coastal region – Constantia er Sør-Afrikas eldste vinområde og ligger sørvest for Cape Town. Området har hav på to sider og mye nedbør gjør vanning stort sett unødvendig. De gode geografiske forholdene her er gunstig for produksjon av kvalitetsviner. De mest anvendte klassiske druevariantene her er Sauvignon Blanc, Chardonnay og Cabernet Sauvignon. Det lages også alkoholsterke, søte og smaksrike viner av delvis tørkede Muskatell-druer.

Klikk her for å se mange karttyper over Sør-Afrika.