Om å reise rundt på egenhånd
Thailand - reisetips og turforslag
Thailand er en klar ener når det gjelder antall turister i Asia, både fra andre asiatiske land, arabiske land, Russland og Vesten. Bangkok er en av verdens mest besøkte storbyer. I tillegg til ferie på badesteder, er landet også svært populært å reise rundt i på egenhånd, med mange spennende reisemål.
4 dager nordover | Dagstur fra Bangkok | Chachoengsao - mellom Bangkok og Pattaya | Programforslag kommer. |
Thailand har tre årstider. Den varme som er februar til mai. Regntid fra mai til oktober, og den kalde årstiden fra november til januar. Temperaturen varierer fra varmt til veldig varmt i sør og Midt-Thailand – opp mot 35 grader i skyggen, og veldig varmt til kjølig nord i landet. Reiser du nordover er det fornuftig å ha med noe varmt, særlig til bruk på kvelden og tidlig på morgen.
Det er lett å reise på egenhånd i Thailand. Hoteller er det nok av, i mange prisklasser. Men bestill hotellrom på forhånd, det blir billigst. I høysesonger kan det være noe vanskeligere å få rom på populære turistdestinasjoner, og da er det slitsomt å gå fra hotell til hotell og spørre etter ledig rom.
Thaier ikke særlig flinke i engelsk, hvilket kan gjøre det tungt noen ganger å skal søke informasjon eller hjelp. Selv unge mennesker og studenter er svært dårlige i fremmedspråk. I hotellresepsjoner og andre steder som tar imot utenlandske gjester kan selvsagt engelsk, og det gjelder også restauranter og butikker der turister ofte ferdes.
Det er stor forskjell å reise og oppholde seg i tradisjonelle turistområder og litt utenfor allfarvei.
Transport og trafikk
Transport over lengre distanser i Thailand anbefales tog, fly eller dagbusser. Togene er enkle, noe upresise og trege, men trygge. Innenlandsfly er av høy standard med god service. Busser er ofte involvert i ulykker, og særlig nattbusser og de høye smale med to etasjer. Minibusser er rimelig og rask transport, men har høy ulykkesfrekvens og er ofte overfylte langt over fornuft og antall seter. Både å leie bil og motorsykkel er lett å ordne. Thailand har venstrekjøring, og en helt annerledes kjørekultur enn i Norge. Trafikken er til tider kaotisk og thaier bryter alle standard kjøreregler; slik som å kjøre mot trafikken, krysse i full fart på rødt lys, passere køer utenfor kjørebanen, holde én meter avstand til forankjørende bil, ignorere ethvert skilt eller streker i veibanen, forbikjøring som presser motgående bil ut på veiskulderen osv. Glem norsk kjørekultur, hold avstand, kjør 100 prosent defensivt og ikke ta opp noen kamp med andre bilister. Thailand ligger i verdenstoppen på trafikkulykkesstatistikker.
Generelt har ikke thaiene en lure-turistene kultur. De er ærlige og hjelpsomme. Bortsett fra i visse miljøer, eksempelvis taxier i Bangkok. Kriminalitet finnes, lommetyver spesielt, men ved vanlige fornuftige forholdsregler er ikke dette noe problem.
Strøm, telefoni, internett
Thailand har 220 volts strømnett, men med varierende kvalitet. I visse områder kan strømmen bli borte en kort stund. De har en egen design på plugger og kontakter, men norske plugger passer i de aller fleste kontakter. Mobiltelefoni er godt utbygd og det er kun en liten investering å kjøpe et sim-kort med eget telefonnummer for bruk i Thailand. Disse fungerer også internasjonalt. Påfyll kan gjøres i mange kiosker og butikker. Norsk sim-kort er dyrt å bruke både innenlands og til/fra Norge. Internettkafeer er det mange av, og fri WiFi er mer og mer vanlig på kafeer og andre offentlige steder. Vanligvis med god kvalitet og hastighet.
Penger, priser og handel
Myntenheten i Thailand heter bath (THB), og er raskt å regne mot norske kroner. Eksempelvis 200 kroner er ca 1000 bath, og da kan du enkelt gange norske kroner med fem, så får du ca bath-verdien. Eller dele bath med fem, så får du kroneverdien.
Thailand er særdeles godt dekket med minibanker (ATM) som aksepterer de fleste internasjonale debet- og kredittkort. US dollar eller andre utenlandske sedler er sjelden gangbart, eventuelt mot en svært dårlig kurs.
Noe du bør huske på er at på alle mynter og sedler er det bilde av den thailandske kongen. Han skal du vise respekt, også avbildningene på mynter og sedler. Thaier passer alltid på at sedler skal legges i lommebok slik at kongens hode er oppover. Det er regelrett forbudt å vanære bilder av kongen, og du må eksempelvis aldri tråkke på en pengeseddel, fordi det er bilde av ham der.
Prisene i Thailand er vanligvis lave, både hva gjelder hoteller, transport, varer og ikke minst mat. Undersøkelser viser at Thailand er verdens rimeligste land når det gjelder mat på restauranter og spisesteder. Også varer av alle slag er rimelig, men det du skal være obs på er at markedet har store mengder varekopier. Disse er det både ulovlig å ta med inn til Norge, og ofte er de av dårlig kvalitet. En DVD kan du risikere aldri å kunne se filmen, elektroniske duppeditter funker ofte ikke, eller har kortvarig liv. Programvare er latterlig billig, men ikke bli overrasket om den er infisert av virus, osv.
På steder hvor det er inngangspenger er det vanlig at det er to priser, én for thaier og én for utlendinger/turister. Dette må du akseptere.
Taxi, tog, buss og innenriks fly er rimelig. I Bangkok anbefales at du sjekker taxien først om den har takstameter som er i orden. Det er helt vanlig blant taxisjåfører å beklage ødelagt takstameter overfor turister. Du får i stedet en avtalt pris som er både to, tre og fire ganger så høy som om takstameteret settes på. Forlat taxien dersom du opplever dette, selv om prisen tilsynelatende kan være rimelig og ok. Tuk tuker er like dyrt som taxi, og også ofte overpriset for turister, men litt mer smidig i trafikken. Motorsykkeltaxi er rimelig for kortere turer, men kan bli en skrekkfylt opplevelse i trafikkerte gater. Mange steder i Thailand er det små lastebiler som går gå kryss og tvers i bygater. Disse har to langsgående seter og ståplasser på utsiden bak. Dette er rimelig transport for korte strekninger og når du vet hvor du skal.
Thailand er full av markeder, først og fremst mat og klær for det lokale markedet, men kan også ha mange andre rariteter. I Bangkok og andre større byer er det kjøpesentra med et mangfold av butikker, restauranter og underholdning.
Helse og mat
Maten i Thailand er trygg å spise. Den største overgangen for en norsk mave er gjerne at thaimat er sterkt krydret. Matretter av mange slag, fra hele Østen er å finne over hele Thailand, pluss mange lokale spesialiteter. Alt er varmebehandlet, med unntak av salat som du helst bør droppe, i hvert fall de første dagene. Drikk kun vann fra kjøpeflasker.
Det er ikke vaksinasjonskrav til innreise i Thailand. Det kan likevel være vaksiner eller annen sykdomsforebyggende behandling som anbefales ved reiser i landet. Hør med fastlegen din eller helsestasjonen du er knyttet til. Malaria er vanligvis ikke noe problem i Thailand, i motsetning til nabolandene. Men nord i landet under regntiden anbefales det å dekke til kroppen med langermet skjorte/jakke og lange benklær, og å bruke myggbeskyttelse, særlig fra solnedgang til soloppgang.
Hoteller og større restauranter har moderne toaletter. Standarden på offentlige toaletter eller ute på landet er vanligvis svært enkel. Ta med toalettpapir eller en våtservietter.
Leger er de fleste steder lett tilgjengelig, og hoteller er raske til å bistå med et legebesøk. Over alt i Thailand er det også lett tilgjengelige apotek med kyndig personale når du trenger enklere medisiner uten legeresept.
Høflighet og fotografering
Turister blir møtt med smil og vennlighet. Men de forventer at du respekterer helligdommer og skikker med ærbødighet og korrekt påkledning. Ta alltid av skoene før du går inn i et tempel, og husk å holde føttene nede og aldri vendt mot buddhafigurer eller helligdommer. Føttene blir betraktet som skitne. Du tar ikke på buddhafigurer og historiske monumenter. Du poserer heller ikke foran buddhafigurer for å bli tatt bilde av. Generelt har ikke thaier noe imot å bli tatt bilde av. Men utvis høflighet og bli ikke for nærgående uten at du har god kontakt med personen du vil ta bilde av. Noen steder, blant annet på hellig grunn, er det ikke tillatt med fotografering. Lær deg reisefotografering!
Det er også forbudt å røyke i kjøpesentra, alle offentlige rom hvor det er aircondition, restauranter og barer – også utendørs. 2000 bath er boten for den som bryter loven. Under all flyging og transport er det røykeforbud.
Thaier har en høflig kultur, og setter lite pris på brautende kranglete gjester. Det er lov å klage, men man oppnår mest ved å gjøre dette under stor ro. Åpen konflikt blir mer en sperre enn en løsning. Noen ganger anbefales en løsning som kan virke underlig på en nordmann, men som kan være en stor ettergivenhet for en thai.
Visum
Visum for innreise til Thailand anses av thailandske myndigheter som et privilegium for søkeren, ikke en rettighet eller en tjeneste. Visumsøknaden kan bli avslått eller kjent ugyldig ved passkontrollen. Dette er lite sannsynlig for personer som ikke har vært i konflikt med thailandske myndigheter tidligere. Norske statsborgere kan være i Thailand opptil 30 dager uten visum, og denne tillatelsen får du ved ankomst. Skal du være lenger må du søke visa, enten ved den thailandske ambassaden i Oslo http://www.thaiembassy.no/no_visa.htm, eller Thailands generalkonsulat http://www.thaikonsulat.no/ også i Oslo. Du får aldri mer enn tre måneders visum og skal du bli lengre i landet må du reise ut og søke visum på nytt. Mange reiser til nabolandene på noen dagers tur. Blir du lengre i Thailand enn det visumet/oppholdet gir det, er det en avgift på 500 bath per dag.
Les også Fakta og historie om Thailand