Reisehygiene i Afrika
Reisehygiene: Afrika er et stort og mangfoldig kontinent, som har mye å by på for en reiselysten sjel. Marokko, Ghana, Tanzania og Sør-Afrika er blant de mest populære reisemålene, noe som er interessant pga. den store geografiske spredningen på disse landene.
GoAfrica.no er på besøk hos Sentrum Reisemedisin i Oslo og snakker med sykepleier og avdelingsleder Kine Dahl (bildet). Vi spør om hun kan gi noen generelle reiseråd til våre lesere som planlegger tur til Afrika.
-Det er en fordel å kontakte vaksinasjonsklinikk i god tid før avreise, sier Dahl. Se www.vaksine1.no for å finne en klinikk nær deg.
- Noen land krever vaksinasjonssertifikat ved innreise. Det kan være på grunn av reell risiko for sykdommen gulfeber, eller fordi man har mellomlandet i et land med potensiell risiko. Det er en fordel å vite om dette før man bestiller flybilletter.
-Vi anbefaler ikke gravide eller små barn å reise til malariaområder, da denne sykdommen kan bli spesielt alvorlig for dem, forklarer sykepleieren.
Magetrøbbel er den vanligste plagen på reise. Noen får hard mage på grunn av dehydrering og uvante toalettfasiliteter. Andre kan oppleve det motsatte: en fremmed bakterieflora kan føre til løs mage og hyppige toalettbesøk.
- Det viktigste tiltaket for å forebygge diaré er god vann- og mathygiene, forteller Dahl.
-Vær nøye med håndhygienen, unngå isbiter og vann fra springen, og spis kun mat som er kokt, stekt eller skrelt.
-Man bør ikke bade i elver eller innsjøer med ferskvann, fortsetter hun. Parasitter kan trenge gjennom hel hud og forårsake febersykdom eller organskade. Sykdommen kalles bilharzia eller schistosomiasis.
Tsetsefluen kan overføre en nevrologisk sykdom kalt afrikansk sovesyke.
-Dekk til huden på safari og unngå mørkeblå klær. Denne fargen tiltrekker seg både fluer og mygg, sier Dahl.
-Og sist, men ikke minst: vær forsiktig i trafikken. Det kan være dårlig stand på veier og kjøretøy, og trafikkulykker er vanligste årsak til at skade på reise.
Hvilke vaksiner er aktuelle?
Les også på Reiseliv.no: Reisevaksine, viktige stikk før avreise
Alle trenger vaksine mot Hepatitt A (og evt. B) og påfyll av noen «barnevaksiner». På grunn av flere polioutbrudd de siste månedene har FHI gått ut med en ny anbefaling om påfyll av poliovaksine: Reisende til Somalia, Etiopia, Guinea, Kamerun og Nigeria bør ta ny vaksine hvis det er mer enn 12 mnd. siden forrige dose. For reise til andre land i Afrika er det tilstrekkelig med påfyll hvert 10.år.
Gulfeber er en virussykdom som smitter via myggstikk, og den aktuelle myggen stikker hovedsakelig på dagtid. Sykdommen affiserer ulike organer og kan i verste fall føre til multiorgansvikt. Sykdommen får dødelig utfall i ca. 30% av tilfellene. Vaksinen er fremstilt av levende, svekkede virus, og er godkjent fra 9 mnd. alder. Den skal ikke gis til personer med alvorlig nedsatt immunforsvar, og kun etter nøye vurdering til aldergruppen 60+. Vaksinasjonskortet blir gyldig 10 dager etter stikket, og kun autoriserte gulfebervaksinatører kan utstede sertifikatet, forteller Dahl.
I landene rundt Sahara er det relativt hyppige epidemier med hjernehinnebetennelse forårsaket av meningokokkbakterien. Vaksinen er anbefalt dersom du skal oppholde deg i dette området mer enn 4 uker. -Den er også aktuell ved kortere opphold dersom du skal ha nærkontakt med lokalbefolkningen, sier Dahl. Risikoen er størst i de tørre månedene.
Finnes det vaksine mot malaria?
-Nei, det gjør dessverre ikke det, sukker Kine Dahl. Denne parasitten finnes i Afrika sør for Sahara, med unntak av områdene lengst sør. Sykdommen rammer årlig mer enn 200 millioner mennesker, og 80% av disse bor i Afrika. Over 600.000 dør hvert år, de fleste er barn under 5 år. -Det viktigste forebyggende tiltaket er å beskytte seg mot myggstikk i skumring og etter solnedgang. Vi anbefaler myggspray med 20% DEET og impregnert myggnett over sengen. Man bør også impregnere klærne med permetrin. I tillegg er det viktig å bruke malariaforebyggende tabletter. Det mest brukte preparatet heter Malarone. Det har få og milde bivirkninger, og har nylig gått betydelig ned i pris. -Det er viktig å være klar over at ingen av disse tiltakene er 100% effektive, fortsetter sykepleieren. Tablettene bør tas sammen med mat og til samme tidspunkt hver dag. Effekten kan bli nedsatt ved løs mage. Man må alltid være obs på symptomer som feber og influensalignende sykdom. Skulle dette oppstå er det viktig å kontakte lege umiddelbart. -Dette gjelder også minst 3 mnd. etter opphold i malariaområde, understreker hun.
Er det fortsatt mye HIV/AIDS i Afrika?
- Vi møter stadig kunder som er bekymret for HIV ved reise til Afrika, og det stemmer at en stor del av befolkningen kan være smittet. I Botswana er sannsynligvis 1 av 4 voksne bærer av viruset. Unngå ubeskyttet sex og vær nøye med valg av lege/sykehus dersom du trenger medisinsk assistanse. Ta evt. kontakt med forsikringsselskapet ditt for råd, før du går til en lokal lege, sier sykepleieren.
Viruset Hepatitt B kan gi alvorlig leverbetennelse. Det smitter på samme måte, og er også utbredt i Afrika. Det er mye mer smittsomt enn HIV og det finnes en effektiv vaksine. - Alle bør vurdere denne før reise til Afrika, mener Dahl.
Et annet virus som smitter gjennom blod og kroppsvæsker er ebola. Siden februar i år har det pågått utbrudd med denne alvorlige sykdommen i flere vestafrikanske land.
- En bør være forsiktig hvis man velger å reise til disse landene, sier Kine Dahl.
- Men det er lav risiko for at turister blir smittet. Hyppigste smittemåte er ved stell av syke eller døde personer, eller gjennom kontakt med flaggermus. Reisende bør ikke spise flaggermussuppe eller annen mat tilberedt på «bush animals».
Les også Ebola: Slik er det i Vest-Afrika
Hjelp barn i Thailand med utdanning og god helse - Bli giver Kids Health & Education